head

Nuffy

Tuesday, April 20, 2010

Bagus!!! Bergembiralah

Kepada pembaca2 yang di hormati,sila jangan salah paham.Tajuk tu bukan menunjukkan aku tidak berpuas hati dengan orang2 yang suka bergembira.Tapi sebab aku dah tak tau nak letak tajuk apa,takpe.orang putih cakap "dont judge book by its cover".
Korang ingat tak entry yang aku cerita pasal adik aku yang baru lepas menduduki peperiksaan spm tahun lepas?Tak ingat?sila klik sini.Semalam,macam biasa,aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai anak untuk menelefon mak aku bertanyakan kabar(sebenarnya nak mintak duit blanja).Pastu mak aku pun cakap dengan aku.Berikut adalah dialog antara aku dan emak aku,selepas memberi dan menjawab salam.

Aku:Ibu..ibu buat aper?
Ibu:Tak buat aper..baru lepas masak.
Aku:Owh..mana yang lain?Abah dah balik keje?(jam pukul 6 ptg)
Ibu:Belum..Abah OT.
Aku:Hurm....
Ibu:Angah,Adik dapat masuk matrik.
Aku:(Terkejut tapi pura2 cool)Bagus la..Dia nak pegi ker?
Ibu::Pegi kot..nak cakap dengan dia ker?
Aku:Takpe lah..kredit tak banyak..Suruh la dia pegi..Boleh dapat degree cepat sikit.Lagipun tak mahal..Kalau dia betul2 nak belajar,suruh dia pegi sebab tak leh main2 kat sana.

Itulah berita gembira yang aku dapat iaitu,adik aku dapat tawaran melanjutkan pelajaran ke matrikulasi walaupun bukan aku yang masuk,tapi aku tumpang gembira.Matrik mana?Aku tak tanya mak aku..terlupa.

P/S:To adik aku,tahniah,angah tumpang bangga sebab angah tak pandai macam korang.Dulu ada suara2 sumbang walaupun bergurau cakap, "dalam setandan pisang.tak semua elok".biar angah jadi pisang yang tak elok tu.Korang teruskan belajar sampai berjaya.Korang jangan hidup susah.Cukupla angah sorang jer yang susah nanti.

p/s:To kawan2,kepada sesiapa yang nak hantar hadiah pertandingan(kalau ada)kat umah,nak mintak tolong supaya jangan letak nama blog aku kat situ yer sebab my family tak tau aku ada blog.Aku lebih selesa menulis.

18 comments:

p3perak said...

1st!

p3perak said...

matrix mana?
nnt tnya la..
sains ke akaun??

p3perak said...

hOhO~
menang pertandingan apa eh??

p3perak said...

lupa wish,
good luck, mel!!!


ok, genap!
heheh..

syLph said...

peh. onar ke hapa ni? lalala

congrates utk adik lu.

tapi sekarang matrik dah dua tahun. dah macam tak ada beza dgn stpm.


:)

pensel kontot said...

same la...adek aku yg spm arituh pn dpt matrik....tp dia nak tggu result asasi dgn cikgu...
xtahu la..dia gi ke tak

BULLET said...

tahniah2 kat adik hang...soh dia belajo betul2...

Fiffy said...

bagus la dapat matrik. ak x taw mcm ne matrik skrg ni, dgr kata 2 tahuh. tp xpe, senang chance nak dpt course yang dia nak kt uni nt.

ekeke.. ak tgh bergembira skrg, jeles x?

taqie said...

mel..tahniah untuk adik mel.. untul mel.. sume orang brjaya dgn cra msing..wish u all the best in ur life k ;)

lumut said...

"dalam setandan pisang.tak semua elok".biar angah jadi pisang yang tak elok tu.Korang teruskan belajar sampai berjaya.Korang jangan hidup susah.Cukupla angah sorang jer yang susah nanti.

tersentuh dgn ayat tuh....
setiap org ade kelebihan..dan jgn lupa ade juge kekurangan..

hye blackmel.=)

lumut said...

"dalam setandan pisang.tak semua elok".biar angah jadi pisang yang tak elok tu.Korang teruskan belajar sampai berjaya.Korang jangan hidup susah.Cukupla angah sorang jer yang susah nanti.

tersentuh dgn ayat tuh....
setiap org ade kelebihan..dan jgn lupa ade juge kekurangan..

hye blackmel.=)

fARaH rAhIM said...

hey black mel..slumber sudey..

NAJ HEBAT said...

mel sayang.. jgn la sedih..
dlm setandan pisang.. semua pisang aku akan makan.. still rase manis walau tak elok.. (kan? kan?kan?)
HAHA.. babai lalink..

~AkukahMilikmu~ said...

black..sma ar kita. ada blog tpi family tktau..even best fren sndiri pun tk tau..rahsia..

Frodo Baggins said...

dlm setandan pisang ada yg rosak?
woohaaaa ~ giler sapa ckp ni ...
rezeki lu dah ditentukan blckmel
semua org ada bahagian masing2 ..


gud luck!! Big hug bro ~

Solehah said...

good news ni..tp kat matrik kene struggle study..doakan yg terbaik utk dia.

|arieza| said...

hey jgn la sedey2 yang oi.. ko bkn pisang yg buruk tu.. klu ko buruk, dh lame ko duduk bwh jmbtn sedang cucuk lengan dgn dadah. Alhamdulillah ko masih ada akal kan.. sdg bljr plak tu.. :) ko pun patut gembira dgn diri ko sndri... :)

tahniah anyway to ur adik!

syafiqah; said...

"dalam setandan pisang.tak semua elok".biar angah jadi pisang yang tak elok tu.Korang teruskan belajar sampai berjaya.Korang jangan hidup susah.Cukupla angah sorang jer yang susah nanti.

i like it too :)