head

Nuffy

Saturday, June 19, 2010

Pembaziran Masa akibat Tabiat dan Buang Tabiat





Sebelum aku mulakan penceritaan aku pada hari sabtu ni dengan lebih lanjut.Biar aku terangkan perbezaan diantara tabiat dan buang tabiat

Mengikut teori daripada Proff Madya Dr. Black_Mel:

Tabiat:Sikap atau aktiviti yang sering kita lakukan sama ada tanpa kita sedari atau disedari.
Buang Tabiat:Sikap atau aktiviti yang tak pernah dilakukan tiba2 kita lakukan.Selalunya orang nak mati jer buat benda ni.

Beberapa tabiat situasi percakapan mengikut apa yang aku perasan akan aku senaraikan kat sini.Bermula dengan.

1)Tanya sekali lagi(walaupun tak pekak)
Korang pun mesti ada member2 yang ada tabiat macam ni.Walaupun kita dah cakap dengan jelas dan nyata,dia tetap akan mintak korang ulang apa yang korang cakap.

Cth:Situasi kedai kopi 
Aku:Aku tengok spain main macam hampeh.
Kawan:Hurm????Apa???What???(Atau sebarang jenis bunyi konon dia x dengar)
Aku:Aku tengok spain main macam hampeh.
Kawan:yup..

Berlakunya pengulangan di situ.Walaupun kawan korang tu tak pekak atau kurang pendengaran,tapi disebabkan tabiat dia macam tu.Kita yang dah malas nak cakap ni terpaksa mengulang kembali apa yang kita cakap.Loteh den nak ngulang macam ni.So terpaksalah kurangkan cakap kalau taknak mengulang banyak kali apa yang kita cakap.


2)Ulang balik ayat korang.
Yang ni jenis yang suka bercakap.Bila dah takde benda nak cakap,dia akan ulas apa yang korang cakap.

Cth:Situasi di rumah urut
Aku:Wah,man amoi ni urut terbaik..Lega badan aku,hari2 datang pun takpe.
Kawan:(Konon2 mengeliat)Fuhh...best giler amoi ni urut.Rasa fresh badan aku.Aku raasa aku nak datang sini tiap2 hari lah.

Madafaka betul.Kan aku dah cakap tadi.Iyakan aja la apa yang aku cakap.Buat apa nak ulang.2 situasi kat atas tu bukan sahaja membuang masa dan tenaga tapi jugak turut mengurangkan air liur disamping ganguan pendengaran bunyi peringkat 3.Tapi disebabkan kawan ataupun sahabat ataupun family korang yang ada tabiat macam tu.Silalah bersabar.Kerana setiap orang ada tabiat yang buruk.

Ok..tutup soal tabiat dan sekarang aku nak cakap pasal buang tabiat.

Cth:Situasi di Masjid
Kawan:Aku nak pergi library lah,nak pinjam buku(Ayat macam normal tapi....)
Aku:Kau sakit ni,dah 3 TAHUN study tak pernah pinjam buku,tiba2 nak pergi library??Memang sah kau dah buang tabiat.


Out of topic jap:
Nampak tak gambar cristiano ronaldo tengah main bola?Kalau tak nampak sila klik gambar untuk tumbesaran.Mana nak jumpa gambar tu?Sila klik sini.

p/s:Thanx to pink atas sebab2 tertentu. Really2 appreciate it.

14 comments:

FarhanaDr said...

Hahahahaha.. Saye suke ulang cakap gak.. Manakala housemate saye walau dah bagi statement dia akan ulang tanye sekali lagi.. Wakakaka.. ;p

nn said...

hahahha. hmm. yang part library tu memang selalu je kot member2 kena. sebab time sekolah tak pernah pergi library. dah habis sekolah nak pergi library pulak. memang buang tebiat!

Miss Lula said...

ahahahaha kadang kadang annoying dengan orang macam ni. dah tau sekali, nak tanya banyak banayk kali. lepastu nak ulang ulang pulak ahaha. <-- macam ulang je wakaka ;D

aziera.illina said...

kalo sesape yg suh ulang balik ckp..mmg malas dah.terus mati kan ayat. "malas nak ulang, eksklusif jek' hahahaha~ =D

nawal said...

org yang salu ulang tuh, mmg mintak penyepak sebenarnya.haih!


prof, sy still kt bumi malaysia :))

black_mel said...

FarhanaDr:haha..owh..anda tergolong dlm kumpulan ini..

nn:haha...yup2...btul2...tp mybe dia nk berubah kot..hehe..

Miss Lula: haha..yup2...kadang2 diorg x sedar kot..

aziera.illina :haha..kalau dia ckp ulang leh ckp mcm tu..tp kalau dia tanya what??mcm mana??

nawal:haha..tp xleh..member kot..hehe..

NAJ HEBAT said...

yang.. ooo.. yang..

u tak jumpa parents i lagik..
mcm mane nak consider kite dah rujuk??


miahaha..

tak sangke ex aku ni.. dah dpt title prof madya..

nyesal aku cerai dulu..
HAAHAHAHA

black_mel said...

NAJ HEBAT :biasa la..sedangkan pantaipun berubah..inikan pulak manusia..sejak aku cerai kau,aku dh smbung master,pastu wat phd..so..skrng aku dh berjaya..syukur..

PiNk ButTeRfLy said...

hahaha.. lawak la.

memang pun ade orang camni tapi tak sedar sangat la, bile bace entry ni baru pasan.

sabar je la yg le, tak sabar karang jadi gaduh lak.

thanks sudi tempek gambar footballer hensem tu. hehe.. =)

Langit Pertama said...

Ha...
Tabiat 1st t mmg kgmaran aku...
Ku pn taktau naper ske tanyer blk srh dier ulang..
Tp dorg tak kesah plk..

enyheartsdiamond said...

annoying lah yang ulang balik ayat tu!

White Bird said...

bila jumpa org mcm ni aku lebih suka diam jer bila dia tanya balik..
yg peliknya bila kita dia boleh lak pastu dia jawab!

¶A.K.I¶ said...

hah! ermm..

apa!! ooo

black_mel said...

PiNk ButTeRfLy:welcome..biasa la..footballer hansem mcm i..hehe..

Langit Pertama:yup..kadang2 org dh biasa mmg tak kisah mcm kami..hehe..

enyheartsdiamond :yup..sgt2 annoy..tambah2 bila dia ulang ayat meja sebelah..

White Bird:haha..manusia..mcm2 ragam..

¶A.K.I¶:aki demam ker?