head

Nuffy

Wednesday, January 6, 2010

Orang Lain Berniaga Kita Nak Meniaga

Hujan pulak kat sini,aku berjalan2 di antara blog ker blog tadi,tiba2 aku terjumpa Juang Hidup yang hampir mati pucuk dah kembali..hehe...Hampir 5 minggu Juang Hidup menyepikan diri tiba2 dia kembali.Welcome back..Aku ingat dia dah jadi ahli masjid sepenuh masa,rupa2nya dia pergi bercuti sebab nak cari awek baru.Juang Hidup cuba bermain kayu tiga.Cis..

Entry kali ni aku nak citer pasal orang2 Melayu kita la.Pantang tengok orang lain meniaga,kita pun nak meniaga,tapi bagusla..cuba mencari rezeki dengan cara berniaga.Tapi masalahnya orang lain meniaga biasa 7 hari seminggu,tak pun paling lekeh pun 6 hari seminggu,cuti hari2 biasa,bole la di terima akal,tapi orang melayu kita ni dah la meniaga cuti sabtu atau ahad,tak pun dua2 hari cuti,pantang ada cuti jer semua nak cuti,hari raya puasa cuti seminggu,raya haji seminggu,raya cina 3 hari,raya krismas 2 hari,31 ogos 2 hari.Abis semua cuti2 umum nak cuti.

Aku tak nak cakap banyak2 la,tapi pikir la,time cuti2 umum la family2 nak bawak anak makan2 kat luar.Ini asal datang jer kedai korang tutup.Itu la aku cakap,orang nak meniaga kita nak meniaga,tapi tak ada komitmen.Walaupun bukan semua,tapi aku penah terkena banyak kali.

Hal masakkan plak satu.Dah la kurang sedap,banyak lak yang takde,tulis dalam menu macam2 ayam masak merah la,nasi goreng udang,ketam sweet sour,tapi mintak itu takde,mintak ini takde.Semua takde.Orang nak meniaga,kita nak meniaga.

Itu lah orang kita buat sesuatu kerja tu,hangat2 taik ayam.Komitmen tak ada,disiplin kurang ...Oklah...tak nak tulis panjang2,nanti huruf keyboard aku hilang.Pikir2 la..

p/s:Aku tak cakap semua..Just segelintir..yang meniaga jujur dan rajin tu aku ucapkan tahniah.Semoga kedai korang makin maju,

18 comments:

sukiminna said...

btul ar..ade yang bukak kedai runcit pun sabtu ahad nak cuti mender ar..sabtu ahad la pttnya lagi ramai pelanggan tul tak?

black_mel said...

sukiminna:yup2...ader ker cuti time pelanggan cuti?x masuk akal langsung..thats why better shopping kat shopping mall..

mira ellyna said...

hahaha,,
mcm2 hal rakyat dim'sia...

hBz said...

kedai punya besar. cari2, takade. baik takyah tulis nama kedai tu 'pets family'. tulis je kedai ikan!

black_mel said...

mira ellyna:yes2...1 malaysia la katakan.

black_mel said...

hBz:haha...btul2...tulis kedai ikan kan senang..ini pet family...dia igt pet tu ikan saja ker?

Fathiha Zainal said...

Btol3! Tak suka gk ngan org nk meniaga tp xde komitmen. Mcm hangat-hangat tahi ayam pn ado. Bek xyh niaga. Huhu~~

black_mel said...

Fathiha Zainal:yup2...disiplin pun xde n tak mesra pengguna..

|arieza| said...

plg tabik mapley ar.. sungguh bersemangat kental utk berniaga. diorg ar kot plg byk yg 24hours.

black_mel said...

|arieza|:haha...btul2...tp bau hapak...

Dak Wan said...

Baru terkena tadi.... Nasi Ayam nya jelantah, airnya cair... hampeih jewr

SuRayA^i. said...

lg 1, bile org meniaga tomyam, satgi kedai2 sederet kt ctu sume niaga tomyam. org mlayu la gk tu..

black_mel said...

Dak Wan:haha...biasa la...klau skali kita dtg x sedap,next time dtg sedap xpe lagi..ni x tau masak xnk blajar..

black_mel said...

SuRayA^i.:yup..btul2...x reti nk cari identiti ataupun mknn special utk kedai sendiri...

PeJuAnG HiDup said...

oit? aku x mati pucuk ok. masih tegang berbisa lagi ni. hahaha...

mmm... klu xda dlm menu, pesan yg len. apaka?

black_mel said...

PeJuAnG HiDup:dlm menu ada tulis,tp dia xda jual la...

cydane said...

aku x pahamla entry kali ni...standard la owg meniaga cmtu...dah namanya manusia..hehee...

}
printf("faker");
printf("hahaha");
}

black_mel said...

cydane

return()

ambik balik faker tu..hahaha...

phm?tulis bm pun xphm..nnti aku tulis tamil lak..