head

Nuffy

Saturday, September 11, 2010

Gereja Florida Batal Rancangan Bakar Al-Quran

Gainesville, Florida (AS) 10 Sept - Gereja kecil di Florida yang mencetuskan kontroversi Jumaat lalu mengatakan mereka telah membatalkan rancangan untuk membakar al-Quran ekoran gesaan Presiden Barack Obama agar diwujudkan toleransi agama.
"Saya ingin menjelaskan dan memastikan seratus peratus bahawa tidak akan ada pembakaran-Quran esok (Sabtu) pukul 6:00 malam seperti dirancang," kata pemimpin KA Quaker Paulus kepada satu sidang akhbar.
Paulus telah berunding dengan paderi Terry Jones Florida tentang rancangannya yang tidak menentu untuk membakar atau tidak al-Quran sebagai memperingati ulang tahun serangan pengganas 11 September.
Rancangan itu telah mencetuskan kemarahan global yang dibimbangi akan menyebabkan pula gelombang serangan kekerasan ke atas negara-negara Barat dan tentera-tentera yang bertugas di Iraq dan Afghanistan.
Hal ini juga muncul di tengah perdebatan hangat di Amerika Syarikat atas rancangan untuk membina sebuah pusat kebudayaan Islam berhampiran lokasi World Trade Center yang musnah dalam serangan 2001.
- AFP
Sumber rujukan-utusan malaysia
Sesuai dengan Hari Raya Aidilfitri yang dikatakan sebagai hari kemenangan, Umat Islam berjaya mengagalkan rancangan bakar Al-Quran.Syukur ke hadrat illahi.Semoga kemenangan sentiasa berpihak kepada umat Islam.InsyaAllah...

6 comments:

sabree said...

Tak berani r tu.. tu yang cancel. Orang kafir ni memang cuma pandai cakap besar

yott said...

dia tau jgk bimbang yer kesan dari perbuatan sia2 tu..
hrp2 lain kali diorang ni berfikir panjang sblum nak buat sesuatu

LUMUT said...

aku nak cakap...
aku suke komen kau kat blog aku..
sikit sbyk kau bg smgt dekat..
terima kasih black mel.

najib said...

jom bakar bible jom hahahahah

jijie said...

bakar membakar.. aduhai...
sama kes je dengan kat malaysia ni kan.. ade je batu api nak rosakkan hubungan baik sesama bangsa dan agama lain... T_T

ribena.illina said...

syukur la sebab sume ni tak jadi. huhu~