head

Nuffy

Thursday, August 5, 2010

Apa dah jadi dengan Batu Feringghi

Gambar google

Kepada sesiapa yang tak tau lagi tentang Batu Ferringhi,Batu Ferringhi ni adalah tempat berkelah atau mandi manda pelancong-pelancong asing tak kira sama ada dalam atau luar Malaysia.Aku bukan nak cerita pasal Pantai Batu Ferringhi ni.Tapi aku nak cerita pasal tempat membeli belah barang-barang cenderamata kat Batu Ferringhi ni.

Mula-mula aku pegi dulu memang ramai la peniaga-peniaga tempatan yang meniaga kat situ.Selalunya barang-barang yang terdapat kat situ macam key-chain,baju,mainan,minyak wangi,vcd dan macam-macam lagi.Tempat membeli belah tu sebijik macam pasar malam tapi memang banyak peniaga yang meniaga kat situ.Aku rasa panjang gerai-gerai yang ada kat situ mencecah 1km.

TAPI,bila aku datang balik beberapa bulan lepas sebab member aku kirim key-chain,aku rasa macam aku ada kat bangladesh atau kat negara nepal.Boleh pulak yang promote barang-barang kat situ mat-mat bangla.Aku bukan nak bias atau berat sebelah supaya jangan bagi pekerja-pekerja asing kerja kat Malaysia.Tapi bila tempat pelancongan dah tentu-tentulah yang nak mempromosikannya orang Malaysia.Aku bila dah tengok tu,aku pun tanya bangla tu.Aku nak key-chain yang ada gambar bukit bendera.Mengelabah bangla-bangla tu cari.

Sebenarnya bila peniaga-peniaga kat Batu Ferringhi ni upah mat-mat bangla ni kerja,diorang ada satu sikap buruk.Suka mendesak dan memaksa.Cara diorang suruh kita beli pun agak kasar.Aku tengok pelancong asing tu dah tolak banyak kali dah tapi bangla tu tetap suruh dia beli.Persepsi pelancong asing akan anggap orang Malaysia ni memang suka mendesak dan kasar.

Promosi negara kita,barang buatan Malaysia kena bagi kat pekerja Malaysia.Sebab mat-mat bangla ni tak tau sejarah atau apa-apa informasi tentang negara kita.

p/s:Kalau sesiapa yang berada di penang,satu tips kalau korang nak dapat murah masa shopping kat batu ferringhi tu,Sila cakap loghat utagha.Conform dapat murah.Nak lagi baik,bagitau korang tinggal kat balik pulau ka,teluk kumbaq ka,sg dua ka memang dapat harga murah.Lagipun yang meniaga kat sana tu sekarang mat-mat bangla.Korang cakap utagha bunyi macam kelantan pun diaorang bukan tau.

p/s:Lokasi tempat beli cendrahati tu sepanjang jalan nak ke Batu Ferringhi.Start dalam pukul 6 lebih kot.Tapi korang datang lepas maghrib lagi best.Leh cuci mata tengok awek mat salleh ngan awek arab.Ramai btul.

p/s:Situasi kat atas tu aku pegi 3 bulan lepas.kalau sekarang ni orang tempatan dah ambik alih balik aku tak sure.Aku balik penang pun sekejap-sekejap jer.

13 comments:

¶A.K.I¶ said...

nsb ak g batu feringgi sbb nk tgk laut dan lepak2~

yott said...

salam,
bab paksa beli tu betul
sbb dah pernah terkena
mgkn diorang ni pernah keja kat petaling street

y@n@ M!B said...

skrg mmg ramai peniaga bangla..restoren kt KL pn ramai amek pekerja bangla..udahnya len yg diorder, len yg ditulis..grrr~

dh lama xpi feringgi..aknku ingt tips ko tuh utk dpt brg murah..huhu~

qellissa said...

erk..x penah plak g batu feringghi..x besh lah klu seller situ byk mat2 bangla..xde lah istilah satu malaysia..hahaha

Amir said...

aku bukan tak suka bangla, tp rasa macam tak bestlah tempat tarikan pelancong macam tu dipenuhi orang2 bangla... dahla pintu masuk KLIA pun ramai pekerja bangla. nti x pasal2 org ni Malaysia ni Bangladesh. haha.

taqie said...

mmg rmai bangla kt situ.. adehh..tp nak wat cane..tkkn nk halau dorg..haha :p

mello said...

hahaha klu gitu ak ckp kelate je la ng dorang.. hahahahahaha

bro, ak still de kt uthm ni..last sem.. ble nk wat reunion "3M"? Black Mel, MelRomeo & Mello.. hehehe

Iza said...

Salam...

Aku baru sekali sampai sana.dulu memang best tp skrg ni dah xtau mcm mna keadaannya....

Barang kat situ mahal jgk la sebab kebanyakkannya untuk pelancong asing. Mahal gila....tp mungkin ada kot yg murah, entah la....

eykameow said...

oh yeke???? lama gile tak balik peneng!

NAJ HEBAT said...

eheh.. malaysia ni kan dah mmg mcm tempat endon, bangla, nepal..

rules Malaysia kan terbaik.
semua org suka.

cheh!

ribena.illina said...

mat2 bangla bersepah sgt
kalo kat melaka pon same jugak
sampai tensen..skit2 bbangla duk pilih brg
skit2 bangla duk jage ctu
sampai ade jumpe bangla duk pimpin tgn laki same laki lintas jln
OMG!!!!!!!! yaksssssss!
hahahaha~

black_mel said...

¶A.K.I¶ :bila ko dtg?ko penah dtg sana ker?

yott:yup..kat sana lagi teruk...

y@n@ M!B:haha...tu mmg slalu terjadi kat kedai mamak...

qellissa:yup...mmg ramai...dh x mcm kat malaysia..

Amir:tu la pasal..aku pun takut org salah paham...

taqie:xyah halau..kena hantar kat sektor2 yg memerlukan...

mello:haha...boleh jer cakap kelantan..reunion?hurm..cadangan yang baik...akan diusahakan bila free..

Iza:kena pandai tawar menawar iza..kalau btul2 nak beli pun kena pura2 mcm tak kisah sgt kalau x beli...

black_mel said...

eykameow :erk???org penang ker?

NAJ HEBAT:haha...bnyk la...

ribena.illina :itu namanya mesra alam..hehe..