head

Nuffy

Sunday, December 13, 2009

Bila Cikgu Kurang Ajar


Macam tajuk panas jer ni..Biasanya bila kita baca paper jer,murid sekolah kurang ajar,nakal,bergaduh,rogol sana,rogol sini,khalwat la,masalah sosial la,gengsterism la,vendalism la,
kira pendek dengan panjang kata,benda2 jahat ni semua budak2 sekolah buat.Bersepah2 kalau bukak paper tu nampak jer berita2 negatif pasal pelajar sekolah.

Tapi,bila murid kurang ajar,ader cikgu yang mengajar dan memang tugas cikgu mengajar,tapi sebab terlalu leka mengajar murid2 ni sampai takde orang yang nak mengajar cikgu2 ni dan cikgu2 ni lak taknak belajar.Paham?Macam ni,lately dah ader berita pasal cikgu cabul murid la,rotan sampai lebam2,rogol pelajar la dan macam2 lagi.Dulu bukan takde,tapi tak banyak macam sekarang.

Ada jugak beberapa kejadian masa aku sekolah dulu yang menunjukkan ader beberapa cikgu ni kurang ajar.1 kes yang aku ingat sampai sekarang,pasal cikgu PJ aku.Cerita dia macam ni, masa tengah tunggu dia masuk kelas,aku pun baca la paper yang di beri percuma oleh sekolah aku.Cikgu masuk klas lambat normal la.Lepas tu,dia pun masuk,dia cakap malas turun padang hari ni,so boleh buat kerja masing2.Aku pun sambung baca paper balik.Tengah2 aku baca,tiba2 cikgu tu rampas paper aku,pastu dia duduk kat meja dia baca paper tu.Aku pun pandang dia tercengang2 gak la,pastu baru dia cakap nak pinjam.Cilakak betul.Ambik dulu baru cakap nak pinjam.Kalau nak,mintak la elok2,bukan aku tak bagi pun.

Lepas tu,cikgu yang sama ni jugak dia macam bias,dengan perempuan,elok jer cakap,siap gurau2 lagi,dengan laki ni,panggil macam nak gaduh jer.Lagi satu,makanan dia,pakai order jer kat budak2 sekolah ni suruh bawak makanan dia ker bilik warden.Pegi la makan kat dewan makan.Ini malas sangat nak turun.Ini lah yang aku cakap cikgu kurang ajar,mentang2 la dia warden aspura,dia nak budak2 takut dengan dia.Last2 dia dapat habuan,
dengan sikap dia yang kurang ajar tu,ader sorang budak dah kunci dia dalam bilik warden.Dengar kata,dekat 3 jam jugak la dia dalam tu.Budak yang buat tu sampai sekarang tak tau saper.Tapi lepas kejadian tu,dia dah malu2 dengan budak laki.

Kita bukan tak hormat,hormat selagi dia tau tugas dia sebagai pendidik.Lagi satu,aku rasa cikgu2 yang macam ni,dia kurang naluri pendidik.Mean,dia jadi cikgu sebab terpaksa coz nak cari keja susah.Sebab tu timbul cerita2 negatif tentang cikgu.Bukan semua cikgu macam tu.Ader sesetengah cikgu yang betul2 menjalankan tanggungjawab dia sebagai pendidik.



P/S:Aku hormati sesiapa yang menjadi cikgu/pendidik/pensyarah.

P/S:Maaf kalau ada sesiapa terasa(kot2 cikgu aku terbaca blog aku ni).

36 comments:

Decorater [MisS N] said...

tul tuh....stuju sangat...cikgu pon kadang2 HARUS blaja sebelum MENGAJAR orang lain supaya tak jadi kes CIKGU kurang AJAR mengajar budak menjadik lebih KURANG ajar....hehe....paham tak?
sila baca berulang kali n belajarlah untuk paham..

mas said...

cikgu pon patut diajar.dia sroh org bagi salam kat dia,bila budak bagi salam,dia wat bodo plak,,,,klo tak bagi salam...kata biadap

black_mel said...

Decorater [MisS N]:hehe..paham2...btul2..

black_mel said...

mas:haha...btul2..rmai mcm tu..suruh org bagi salam tp cikgu ni kita bg salam,dia xnk jawab lak..maybe dia jwb dlm hati kot..hehe..

zaza said...

terasa la juga sikit, sbb i pun pnah jd ckgu..
tp ade benar jg kate2 u tu..
skrg ramai yg jd ckgu sbb itu je kerja yg boleh buat and masuk duit tiap2 bulan..

i bckp melalui pengalaman...
mmg patut setgh ckgu dajar mcm tu kalo dh jenis kurang ajar..
for me xde mslh akan timbul slagi seorg pndidik tahu tugas n responsible masing2..

black_mel said...

zaza:sori2...xde niat pun nk kata kat u..tp itu kenyataan yg i penah lalui..

yup..untuk cikgu,bertanggungjwb terhadap tugas tu penting..

++***hana zaty**++ said...

warden??aspuraa??dewan makan???

waahhh...sonoknye..tingat zmn dok hostel dlu,,

adehhh..xde kne mngena ng kes..ngee

black_mel said...

++***hana zaty**++:wahhh...sek kat malaysia ker?guna aspura,aspuri jgk?

Huda said...

walaupun aku pernah jadik cikgu sejarah 2bulan, tapi sampai sekarang aku tak suka cikgu sejarah aku dulu.
dia suka tengking2 n doakan buruk2 pasal aku n kawan2 aku.
ade sekali tu budak2 netball tak mo main untuk staff, dia maki2 kate korang belajar kuat2 pon bukan pandai. cam haram
adik aku plak jadik mangse kene sujud kat die masa mintak maaf main2 dalam kelas.
bongek kan? banyak lagi, tak pasal2 jadik 1 entry plak kat komen ko ni. hehe
mintak maaf~ ter'emo' plak bace entry ni. hehe

black_mel said...

Huda:hehe..xpe2...nnti bole buat part 2 lak..hehe..mntk ko jd penulis jemputan..cikgu skrng dh x sama dgn cikgu dulu.

Huda said...

haaa~ penulis jemputan? hahaha..takut plak nanti orang kate: diri sendiri yang jahat ade hati nak tuduh orang laen. hehehe
*kisah kat atas tu kisah cikgu ku dulu dan sekarang cikgu adek aku..ade la 7tahun dulu..ekeke*

y@n@ M!B said...

cehh..mmg kurang asam boy punyer cikgu..xde adab btol...bagos btol student tu ngajar dgn cara kurung dia dlm bilek..huhuhu~
rahsia x terbongkar lak tu..hebat2 =)

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

asam pun xkureng cam ckgu ni.
cikgu yg baek kite sanjung..
cikgu yg kureng baek n xbaek langsung..
xmo ckp pe2...
hehe

black_mel said...

Huda:owh...dh 7 thn..kisah aku tu dh 9 thn...x tau la cikgu tu mengajar kat mana skrng..

black_mel said...

y@n@ M!B:hehe.yup2..tp smpai skrng tak tau saper yg punya keja..igt kalau tau nk blanja coki2...hehe..

black_mel said...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~:hehe..btul3...tp skrng ssh nak jumpa cikgu yang btul2 ader naluri sbg sorg cikgu..photostat latihan pun kena bayar mahal.

Aidi-Safuan said...

wahahahah....
standard ar cikgu laki lebihkan budak pompuan.tensen gler kalo kena.huhu

black_mel said...

Aidi-Safuan:tu la pasal..dh biasa sgt la cikgu mcm ni...bkn sorg dua..

░♥si lampu neon♥░ said...

cis cis aku terasa ni. pujuk aku balik. haha.
ragam manusia lain2 weh..mcm cikgu, dia pon manusia gak, tak semua yang terpuji.

tapi kalau da namenye cikgu mmg kene tunjukkan semua yang baik2 je..yang buruk2 buat kat belakang budak

black_mel said...

░♥si lampu neon♥░ :haha...ok2..sori..aku mntk maaf..haha..btul cikgu manusia biasa..n yup..buat kat blkng2 bdk dah la..hehe..

nursarah87 said...

tak kira profession apa,cikgu ke, doktor ke, nurse ke, mesti ada yg 'kurang ajar', haa. macam tulah..

black_mel said...

nursarah87:yup2...setuju... ini just pengalaman sy..

riBEna said...

lawak jek bile bace ckgu 2 kne kunci ngn dak2
hehehehhe~

black_mel said...

riBEna:hehe..yup2...dh buat roll call pun x tau saper yg buat..;p

farenova said...

Teruknye cikgu u... cikgu saya mcm2 peel, tapi ramai yang baik..tapi yang paling takleh terima yang pernah tampar saya tanpa sebab kukuh masa darjah 2...malu betul..saya cume tanya .."ustazah yang ni mad ape ye?..kasihan saya yg budak kecik lagi bodoh time tu..huhuhuhu

sesuka hati mak bapak dia jer nak tampar..lainlah kalau tengah melompat mcm kera ke..

maaf nompang komen panjanglah pulok..

black_mel said...

farenova:Hurm...kesian btul awk kn..Ustazah tu mesti garang kn..Nasib baik masa tu kecik lg kan..xla malu sgt..

Melz said...

cikgu aku best jer..semua layan kepala dak2 hahaha

black_mel said...

Melz:ko sekolah mana melz?aku nak pg sekolah lg skali..

cik EPAL said...

saya terasa ni..sebab saya cikgu tadika...hakk :D

fathiahRAIHANA said...

ana bc paper last 3months kot ,
ckgu ajar anak murid ,
tiga tolak stu ,
englishnya jd
three push one .
kan ke sptotnya 3 minus 1 ???

GhOsToNe said...

uhuks!!!

ade2 cekgu yg berat lagieyh pd pompuan!

black_mel said...

cik EPAL:erk..cik epal cikgu sekolah tadika?wahh..baru tau nie..tp..sori,xde niat nak kata kat cik epal..

black_mel said...

fathiahRAIHANA:hehe...btul3...dh mcm pelik jer cikgu tu..

black_mel said...

GhOsToNe:btul2..mmg ader...pelik2..

CikguYiee said...

Saya ajar pend khas tapi hampir 99% pelajar sekolah kenal saya.Padahal saya xajar mereka.Rahsianya?Buat baik n hormat para pelajar insyaAllah dioarang akan hormat kita balik.

*time saya kawin pon ramai pelajar datang tolong.ada sampai malam :)

black_mel said...

CikguYiee:syukur alhamdulillah...tp x ramai cikgu yg mcm cikgu yiee skrng...sy x kata semua cikgu...just segelintir..