head

Nuffy

Saturday, December 12, 2009

Kaki Dapat Nama


Dulu masa aku mula-mula keja kat pasaraya dulu,customer tanya Persimmon2,aku garu kepala jugak.Last2 jawapan paling selamat"Maaf En,dah abis".Aku nak pecah rahsia pekerja2 pasaraya..hahaha..Ini jawapan standard dan selamat.Kalau diorang ni malas nak check dalam store,diorang akan cakap stock dah abis/stock tak sampai lagi/Supplier takde stock..Hahaha..padan muka korang.Tapi kadang2 memang btul2 abis.Aku bukan bahagian fruit and vegie,aku dulu keja bahagian meat & seafood,tapi datang tanya gak kat aku,kalau tanya bahagian2 ayam ker,jenis2 ikan,memang aku terrer,ni tanya pasal buah2,sayur2..haiz..nasib baik aku ni dah attend Customer Service seminar smpai part 2..haha...So penyabar skit la,tapi dalam hati maki2 jugak.

Persimmon ni dalam bahasa melayu orang panggil pisang kaki.Orang cakap makan pisang kaki ni boleh redakan demam.Betulker?Aku pun tak pasti.Tapi aku start test benda ni masa aku keja pasaraya dulu dalam 2 tahun lepas.Family aku pun tak penah try.So tadi aku dengan family aku pegi shopping beli2 barang dapur,Aku pun suruh la mak aku beli pisang kaki.First skali dia cakap manis and kureng,nak buat mcm mana,buah dia suka makan pun buah masam2,oren,apple hijau.hurm...

Aku hairan jugak,mana la persimmon ni boleh dapat nama pisang kaki.Kalau dia tumbuh macam tembikai,menjalar2 atas tanah lain la,Aku rasa dia tumbuh atas pokok.Kesian.."Lembu punya susu,sapi dapat nama".dah macam karam singh walia lak.Kalau dia letak pisang tomato pun ok gak,sebab dah macam tomato dah.Murah tu pisang kaki tadi,sebijik 50sen jer.Selalu 1 biji singgit..Ni 2 singgit..2 singgit..

Itu harga promosi lah..Biasa2 mahal jugak,kadang2 seringgit lebih jugak.Apalah entry aku buat pasal buah nie..hehe..kalau aku nak citer pasal buah rambutan,buah durian dah common sangat dah..lagi pun tadi tak jumpa.Jumpa pisang kaki jer,kalau aku jumpa buah2 lain nnti,aku buat review pasal buah2 lain lak(^,^)


p/s:Pisang kaki ni sedap and manis.

p/s:Pisang kaki tak sama dengan pisang biasa.

p/s:Ada sapa2 tau khasiat pisang kaki?

18 comments:

p3perak said...

salam..
come again.. hehehe..
~jg jemu dh la asyik komen je..

kt cni nk share plak khasiat pisang kaki yg leh turunkan darah tinggi..
Pisang Kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C, glukos, sukros, fruktos dan iodin, bernilai tinggi dari segi perubatan. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori, mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu. Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Buah yang berbentuk bulat, berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea. . Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol, glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung...

black_mel said...

ooooo.....bnyk nyer khasiat buah ni...kena mkn dgn kulit2nyer ker?hehe..


xde la..xjemu pun....thnx yer..

p3perak said...

Erk..??
org x mkn buah dgn kulit la..
tu mksudnya, klu pisang kaki ni
buat jeruk kering cm asam2 masin tu la..
tu bru la leh mkn..
hehehe...

black_mel said...

p3perak:owh..ok2..igt kne mkn kulit..;p

intan izani said...

patut la g mall
diorg ckp asyik takde stock
rupenye malas cari eh

pisang kaki ni
pernah dgr
tapi tak perasan la pernah mkn ke tak...

cik EPAL said...

pisang kaki ni rasa mcm mana ea?? mcm nampak tomato...tapi warna oren

*wonderinggg..huhu

black_mel said...

intan izani:yup..kdg2 bnyk barang dlm store..so diorg mls nk cari..

try la..sedap pisang kaki nie..

black_mel said...

cik EPAL:erk??cik epal x pnh makan ker?sedap nie,,,kalau yang muda rangup skit..tp dh terlebih masak dia lembik mcm ciku...tp still sedap n sweet..

din3187 said...

hehe...buah nie memang mak saya minat...kita orang nie tak minat sangat..so mak saya suka la makan sorang2..

black_mel said...

din3187:haha....buah sedap ni...rugi la x mkn...

Yeyen said...

err..pisang kaki?? xpenah taw..
tp ayat standart tu, mmg dh biasa dgr..hahaha..rahsia terbesar ye..

NiNa' said...

sedap buah pisang kaki.. hehe.. kalau pergi tmpat fruit tu.. kalu xde maka xde la... x yah beli..
kalu taye pekerja mesti slalu ckap camtu..aha

black_mel said...

Yeyen:erk?biar btul...rmainyer yg tak tau...yup2..ayat standard..hehe..

black_mel said...

NiNa:pernah rasa ker?yes...finally jumpa org yg penah rasa..hehe..

♥akukahmilikmu®♥ said...

pisang kaki?sedap ker?

black_mel said...

♥akukahmilikmu®♥:sedap...tp manis skit..manis lagi drpd pisang biasa.

Lyana Hisham said...

sgt sedap! faveret se-family :DD

dulu ms my mum mengandungkan saye, dia mengidam itu sahaja..so smpai skrg faveret ;)

black_mel said...

Lyana Hisham:wahh...untungnya..ngidam buah ni x la mahal2..kalau ngidam daging rusa lagi susah..