head

Nuffy

Wednesday, June 23, 2010





Gambar gugel sekadar hiasan


Tudung perempuan sekarang aku tengok dah macam2 jenis dah dari tudung mawi ke tudung siti sehinggalah ke tudung saji.Kat atas tu gambar Ayu Raudhah,bukan yang sebelah kanan tu sebelah kiri.Suka aku tengok dia bertudung.Ada ciri2 wanita pilihan.

Tapi aku bukan nak cerita pasal Ayu Raudhah yang baru lepas dinner ngan aku semalam(tipu).Aku nak cerita kejadian pelik yang aku nampak masa aku lunch tadi.Lepas jer abis klas tadi,aku terus pegi kedai mamak untuk lepak dan makan,rutin harian.Lepak lagi lama daripada klas.

Tengah aku lepak aku nampak ada sekumpulan makcik2 datang.Mesti diorang baru lepas pegi kenduri(aku bermonolog sendirian).Aku tengok makcik2 tu baik jer,siap pakai tudung.Bertuah laki2 makcik ni.Tapi,baru jer makcik2 tu melabuhkan punggung,sorang makcik tersebut relax slumber kucen jer bukak tudung dia pakai.

Water Puck betul,terkasima aku sebentar.Aku ingatkan budak2 sekolah jer yang lepas balik sekolah bukak tudung.Ni makcik yang singgah makan kat kedai mamak pun buat macam tu.Aku tau,aku bukan baik sangat,aku bukan tak suka makcik tu bukak tudung,bertudung ni hak masing2 tapi kalau dah pakai,pakai jer la sampai umah,dah sampai umah bukak la.Bukan susah sangat.

Kesudahannya,fames la makcik tu sebentar sebab masuk dalam blog.Aku nak pegi tanya nama makcik tu tadi sebab nak letak dalam ni,tapi takut lak makcik tu cakap aku nak takle dia.Tak jadi lah.Lagipun tak baik nak aibkan orang.Aku cerita benda ni untuk kita lihat pandangan masyarakat apabila benda yang kita buat tu tak betul.

3 persoalan untuk korang.Kalau nak jawab,di alu2kan.

Pilih yang mana lebih baik.
1)Tak pakai tudung tapi perangai elok
2)Pakai tudung tapi perangai tak elok
3)Tak pakai apa2 tapi perangai elok.

p/s:Isu tudung isu sensitif.Masa aku keje dulu,kawan aku penah bergaduh dengan boss dia sebab dia sound "Kalau baju lengan pendek,better jangan pakai tudung".Sebulan jugak member aku tu tak sembang.So,kalau korang nak tegur member2 tu cari cara yang paling baik.


23 comments:

Frodo Baggins said...

>>___<<


4)pemakai coli merah yg mnggoda tp baik


wa konci jawpaan ini!!!
wakakakakka

amaL said...

pfft. terbaik lah makcik tu. aku rasa dia yakin dekat mamak tu semua dia punya muhrim. tu yang rilek je bukak tudung.


*terkedu pasal apa yg bos kau sound. tihihihi

KERAK NASI said...

kalau perangai elok,
imannya elok..
mesti terjaga aurat dia..

amcm ayat ustazah?
ok x..hee..

Langit Pertama said...

Yg penting perangai elok...

Ader jgk bebudak kolej aku dlu b'tudung labuh. Tp bile b'kumpul je, asyk nk ngumpat. Bile sound org, bukan maen pedih ayat..

Ader ke yg tak pkai ape2 tp prangai elok...

FarhanaDr said...

Terbaek laa KERAK NASI.. Heehee.. =)

Bagi saye, yang wajib dan dituntut dalam agama tu tak boleh nak ke taknak memang wajib kene buat.. Dan pakai tudung adelah wajib.. Tiada kompromi.. Am I ryte?

nasikputeh said...

alah..
kate je lah kau nak pinjam tudung macik tu..

kan senang~

bluekkk!

qellissa said...

sensitif isu ni..kang klu ckp biar x pakai tudung tp hati baik..ader plak org komen x pakai tudung pon dosa jugak kan..sebenarnya hak individu..tp melampaulah makcik tu, klu da pakai tudung tu alang2 biarlah sampai umah..malu budak2 muda tgk contoh mcm tu..huhuhu

dee said...

makcik tu mmg CHOI!!!!!
yg penting perangai mesti elok...:)

black_mel said...

Frodo Baggins:haha...ada 3 jer...disqualified...next contestant...

amaL :haha..dia x mcm mamak pun..

KERAK NASI:wahh..kagumnya..btul2 ustazah...

Langit Pertama:xpasti la langit..tp rasa2 ada kot...

FarhanaDr:jgn puji kerak..nnti idung dia kembang...hehe..

nasikputeh:haha..btper..tudung kau nak jgk aku pinjam..pinjam..

qellissa :yup..setuju qell..at least biar sampai umah dulu...

dee:btul2...

si[jari] telunjuk said...

haish..saya skip soklan nih..jwpan saya takde dalam senarai jawapan..tapi B tuh bleh digunapakai.

cikgu saya ajar,kalau pakai tudung tuh,HARUS ikut syariat...PAKAI tudung =tudung aurat..Tak boleh tidak.

Ainnur Farihah said...

black_mel...

Kalo ainnur lelaki, choice no.3 tu awal2 lg ainnur reject terus.OUT.
bahaye buat bini.

kalo pilihan terdesak,Ainnur pilih no.1 tu haaa....boleh la kot tarbiah die sikit2.kan??kan??

black_mel said...

si[jari] telunjuk:yup..masing2 kena paham2 sendiri..

B??hurm...ok..thnx..

Ainnur Farihah:haha..calon isteri mmg kena reject...org gila jer x pakai apa2..hehe..bole di terima jgk 1 tu..masing2 dgn pandangan sendiri..tq..

Iza said...

Salam.....
nak pakai tudung ke tak memang hak masing2 tp sebagai seorang Islam, biarlah kita hidup berlandaskan Quran dan Sunnah.

Aku pernah tegur orang yg baru aku kenal dulu, last2 dia terus xnak kawan dgn aku lg.....

Teguran tu utk kebaikan bersama.mana tau kalau aku mati nanti, jiran sebelah kena siksa, aku pun terkena tempiasnya....

Kalau Allah nk turunkan bala, bukan kat org yg berdosa saja, org lain pun kena jgk.

Sekurang2nya dapat elakkan jgk kes rogol ke, zina ke...(zina mata jgk). Lelaki ni kalau pandang perempuan, memang x ada tempat lain dia nk pandang.......

cik ian@aH Lian~ said...

tutuplah aurat elok2...
perkara wajib, tak boleh
nak disangkal lagi!

sekian.

black_mel said...

btul..sbb tu aku cakap..nk tegur kena cara yang betul..

black_mel said...

yup..sekian ian...

nn said...

setuju dengan jawapan kerak nasi!!

ustaz saya cakap better pakai tudung. tak ingat kenapa.

black_mel said...

setuju dgn kerak dn nn..

¶A.K.I¶ said...

seyesly mmg tudung isu sensitif.. sbb pmpuan ni kaki sensitip!

black_mel said...

yup..kaki sensitif..garang mcm mana pun..ttp sensitif...

White Bird said...

dear, tudung bukan hak masing2 tau..

tapi dah hukum kang

black_mel said...

yup white..mmg hukum..hak masing2 mean dosa tanggung sendiri kalau tak pakai...thnx 4 the comment...

enyheartsdiamond said...

females dress up for themselves :)