head

Nuffy

Saturday, June 26, 2010

Belajarlah Besyukur Wahai Sahabat







Aku abis diploma tahun 2005 pastu aku berhenti 3 tahun.Bila aku sambung belajar jer,dah banyak yang berubah.Aku start sambung degree tahun 2008.Banyak benda yang sepatutnya budak2 sekarang bersyukur sebab pembelajaran dan teknologi sekarang banyak membantu.

Korang penah guna alat kat atas tu tak?Masa aku buat assignment masa diploma dulu,aku tulis atas slide tu guna permenent marker.Alat kat atas tu nama Overhead Projector(OHP).Belum ada lagi lecturer bawak laptop guna powerpoint mengajar.Kadang2 dia tulis kat greenboard jer.

Tersangatlah seksa bila buat assignment last minit.Abis itam2 plastik yang guna untuk buat presentation.Aku beli pendrive 128MB dengan harga RM120++.Masa tu memang susah nak belajar.Kira siapa2 yang ada pendrive tu kena share dengan 3,4 orang.Dan paling aku tak lupa,assignment kena save dalam disket yang bersize 1.44mb.

Situasi sekarang banyak berubah.Bila aku duduk sorang2 aku pikir balik,bertuahnya siapa2 yang lahir kemudian sebab teknologi sentiasa berkembang.Kita sebagai pelajar hari ni patut sangat2 bersyukur sebab kalau nak buat slide untuk presentation powerpoint tu,boleh siap tak sampai 1 jam.Tambahan pulak laptop sekarang dah ramai yang mampu beli buat slide dalam bas jer.

13 comments:

amaL said...

ah orang tua rupa nya. hahaha. ni macam reveal umur ni. hahaha.

tapi tak berapa untung jugak la budak2 sekarang. dgr cerita upsr dgn pmr nak mansuh. apa yang ada lagi nanti.

zaza said...

hehe.. btol2.. time amik diploma dlu sempt lg guna benda alah tu...
kdg time buat presentation smpai naik silau mata ni dek panahan cahaya yg menusuk kalbu.. hehehe

skg dh pakai powerpoint.. yuhuuuu~

ribena.illina said...

kat kolej slu gune ohp & ppt.
kire bena dua3 da merase la
hehehe
tp da mkin byk teknologi.makin malas student..sbb leh copy paste gune clik2 jek..heheheheheh~ *mcm bena la..hahaha*

Iza said...

Aku lagi susahla kalau diikutkan sbb aku degree 2006.
ada satu DK tu guna papan hitam je, kecik pulak tu, yg blh tarik turun... ada jgk yg guna whiteboard, tulisan xyah cakap la.....berkerut dahi nk baca....

White Bird said...

sempat gak belajar menulis kat plastik transprent tu.. dulu2 masa belajar duit pun sikit nak beli pun rasa mahai ..

PiNk ButTeRfLy said...

mase sekolah dulu biase la tengok cikgu gune bende kat atas ni. hehe..

tapi dah takde la bile masuk uni. agaknye leceh kot, lebih cepat n senang bile gune laptop n lcd.

takpe, saye masih bersyukur, asalkan le present ngan baik pakai kertas majung pun takpe. =)

Fathiha Zainal said...

Cite psl pendrive, dulu 1GB = RM90++.
Now, RM90 tu leh dpt yg 2GB 2 3 bijik. Huhu..

Mmg budak2 skrg ptot bersyukur dgn p'kmbgn teknologi skrg. Tp, ada jgk yg x b'syukur, dorg menyalahguna teknologi.

NAJ HEBAT said...

wahai hencek.. berapakah umur hencek?

tua sudah??

aku kawen ngan laki tua ke??


demmm.. tua tapi hensem, wa sukee :P

wee~~



akhirulkalam, bersyukur, alhamdulillah!

Langit Pertama said...

Same la..
Aku pn bli pendrive KIngstone 128mb ngn harga rm120++. Time tu pn shar ngn roomate.

Disket tu ku bli sebeban, sbb slalu sgt corrptedn msuk virus..

Nk gne PC pn beratur kt lab comp...

Hm..teringat blk...

yott said...

anak cucu tn rmh lah antara generasi yg beruntung nnti..
esok2 diorang gelak jer dngr citer atok diorang time2 belajr dulu...
sehat tn rmh??

cik ian@aH Lian~ said...

biasa dah masa belajar
dulu guna OHP...tak berapa praktikal masa tuh nak larung laptop
utk buat powerpoint presentation.
leceh! tapi, puas, berdiri kat depan dgn buat pembentangan.

NiNa' said...

pernah gune slide camtu tapi masa skool la.....hehe

Linglung said...

gua pun sempat juga zaman2 pakai disket ngan pendrive harga mahal nak mampus..hidup kental masa tu..huhu