head

Nuffy

Saturday, January 16, 2010

Char Kuey Teow atau Nasi Kandar

Dua makan ni kalau korang datang Penang tak makan,rugi yang amat sangat.Bukan maksud aku kat tempat lain tak ada benda ni,ada cuma rasa dia memang lain la.Aku nak rakemen beberapa lokasi yang fames bukan jer untuk orang penang tapi orang luar pun penah dengar.Kalau tak silap la.

1)Char Kuey Teow:-
*Sg Dua-Tepi highway.Memang power..tukang masak ader 4 orang kot...korang bayang la bapa banyak diorg untung.Paling lama aku tunggu 1 jam. Nasib baik bole dapat dlm 5 minit.
*Alma-Kat Bukit Mertajam(Bm)-Fames tahap cipan.Adik beradik dengan yang Permatang Pauh
*Permatang Pauh-Ni aku rasa tukang masak ader 3.Paling lama aku tunggu 1 jam jugak.Ni pun nasib baik bole dapat dalam masa 5 minit.
*Tuna-dekat dengan pasar.Yang ni tak berapa fames tapi sedap.
*Key-Banyak cawangan.tapi aku tak rakemen.sedap memang sedap tapi bayar dulu sebelum makan.Dah setahun lebih aku tak pegi sebab rumit.Ada borang kat meja,isi pastu bayar kat kaunter.



2)Nasi Kandar-
*Pelita-Kat kl pun ada aku tau tapi pegi rasa kat penang tengok sama ker tak.Lokasi Chai Leng Park.Banyak lagi cawangan,tapi sini paling sempoi.
*Kasim Mustafa-Kat Bandar Sunway.Nasi sedap tapi mahal sikit.
*Kayu-Ni sebelah pulau.Ko jalan2 pun jumpa.Aku try kat bukit jambul.Ini lagi Mahal.Pikir 2 kali..Tapi sedap.
*Jamal-Meniaga guna keta sorong jer,Start dalam pukul 12mlm.Sampai pagi.Lokasi kat TNB/TMnet(aku x sure mana 1) Bagan Dalam.Untung dia sehari aku rasa kalah supermarket kecik.



3)Nasi Goreng Ketam kat Juru
Ni ikut luck.Sepinggan RM10..Aku dah datang 4 kali tapi nasi goreng ketam dia abis.Kempunan aku.
Pkul 8 mlm paling awal aku datang pun abis.Start meniaga petang.Takkan nak datang sebelum magrib lak.



Tambahan:Briyani Md Shah-Ni bukan kat penang tapi kat batu pahat,johor.AyuDeathWish cakap dia nak belanja aku.Dia suruh aku cari lagi 30 orang,dia nak open table(Aku tipu,jangan percaya).Tapi KALAU dia mood baik dia memang belanja kita(Jangan mimpi tapi nak bodek jugak).So kalau korang nak bagi nama pun takpe..Kita pegi makan dengan dia..Hahaha...

p/s:Semua lokasi tadi kat bahagian seberang pulau pinang.bukan bahagian pulau Pulau Pinang.Paham tak?Mean bukan seberang laut.Kayu jer kat bahagian pulau.

36 comments:

nn said...

teringin nak makan nasi kandar yang betul2 ori. huhu. tapi pegi penang pun tak penah...

mas said...

mmg betol..kat sg dua slalu sesak...ramai betol...depa masak sume api naik tinggi...cayalah...

yg char kuey teow sg 2 tu dya da bnyk cawangan kan....prniagaan family

|arieza| said...

char kuew teow mantap!!!

black_mel said...

nn:haha..bila nk dtg png bgtau..leh blanja...

black_mel said...

mas:yup2..btoi...cek org penang ka?x habaq pun..

black_mel said...

|arieza|:arieza..dtg penang...i blanja u ckt...

SuRayA^i. said...

er, tmpt cendol yg best xde ke?
nk cendol~

♥akukahmilikmu®♥ said...

Black.. huh Key Char Kuey Teow ada kat Sungai Petani..tpi tk lar smpi kena isi borang..masih boleh diterima perut lagi..pasal tk yah tggu lama..udang pulak gemuk2..kenyang..

nk lagi cedap mai Sungai Petani..sara blanja black..

To Suraya..cendol paling sedap tk tau ar..hehe..laicikang paling sedap tau ar..

♥akukahmilikmu®♥ said...

kursus kawin kat Hasani..situ jer la paling glamer pun..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nasi kandar tepi ghumahhh besssssssssh :D

wendu nya.

Fathiha Zainal said...

Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~

Huwaaa!! Mana nk dpt kt tengganu ni?? Huk3! Rndu nk makan Char kuey teow~

Liyana said...

buat senarai makanan sedap dekat johor lah...=)

black_mel said...

SuRayA^i.:erm...kat parit raja ada..batu pahat johor..specialist in cendol n abc..

touyakaruma said...

Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~
Char kuey teow~

kredit to Fathiha Zainal

black_mel said...

♥akukahmilikmu®♥ :serius sara nk blanja?ok..bln 6 nie cuti sem...jgn lupa...hehe..

black_mel said...

♥akukahmilikmu®♥:owh...dh biasa dgr nama tu..mmg fames...

black_mel said...

miss lolly a.k.a luvfareda :ghumah kat mana?png ker?

black_mel said...

Fathiha Zainal:dtg la penang...special untuk tiha..char kuey teow sg dua...2 pinggan..cukup?;p

black_mel said...

Liyana :johor blum ada tempat sedap untuk char kuey teow n nasi kandar..nasi briyani bnyk..

black_mel said...

touyakaruma:thnx...

♥akukahmilikmu®♥ said...

orait Black..InsyaAllah bulan 6 kita pekena char kuey teow n nasi kandar puas2 walaupun kita dah besa pekena ckt & nk nih..

Dak Wan said...

Kalau di perak Char Kue Tiaw kat Bandar Baru Kampar memang best! Harga 3.50 udang harimau nya 7-8 ekor.

black_mel said...

♥akukahmilikmu®♥:haha...ok2...nanti kita rancang btul2 kalau dh dekat bln 6..hehe..

black_mel said...

Dak Wan:murahnya..standard 2 ekor jer..kalau besar 4 ekor...

|arieza| said...

ala baru je g penang thn lps.. hehe xjmpa u pun kt sane :( u xblnje pun :(

black_mel said...

|arieza|:haha...itu thn lps..mana knl..dtg lg skali nnti..

Fathiha Zainal said...

Sg Dua ea... Orait.. Hik2! 2 pinggan?? Nk 5 pinggan boyeh??? ;p

black_mel said...

Fathiha Zainal:huhuhu....5 pinggan bole..lapis pinggan 5 tp kuey teow dia 1 jer...

Fathiha Zainal said...

Hahahaha!! Baiklah... Sy terkena di ctu. :P

black_mel said...

Fathiha Zainal:haha...bg 2 nak 5..hehe..

wawan said...

ckt pmtg.pauh the best!

black_mel said...

wawan:yes2..haha...org penang ker?

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

soryla dude~
aku lik bp ujung minggu aritu~
baru arini online~
wekekeke!
tak sempat nak jumpa ko sbb aku gi tgk pakcik aku kat spital jb
so aku lik bp pon kjap je~
len kali k kita pekena beryani md shah~
pastikan ko blnje

black_mel said...

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ :haha..ok..xpe...erk..aku blanja?kat atas tu kan ko suruh aku cari lg 30 org sbb ko nk open table?haha.

|arieza| said...

dtg lg utk ganjilkan komen! hahahhaahha suke sey!

black_mel said...

|arieza|:omg..terlambat perasan...arieza..xde keje ker?