head

Nuffy

Thursday, May 27, 2010

Tak Abis-Abis Nak Kutuk Orang

Tadi masa aku dalam klas,aku tengok ada sorang minah ni,dia rajin sangat bukak blog gambar2,lagi2 blog photographer, aku pun tanya minah tu,"kau suka baca blog"?pastu aku tanya lagi,"apa yang kau cari kat dalam blog tu"?Yang pasti minah tu yang merangkap classmate aku tak tau aku ada blog.

Pastu minah tu jawab balik pertanyaan aku tadi,dia memang suka bukak2 blog,tapi dia tak suka baca blog peribadi.Aku hairan jugak,selalu orang yang suka bukak2 blog ni suka baca cerita2 kat blog,tapi dia cakap dia tak suka.Dia cuma bukak blog2 yang banyak gambar.Dia suka tengok gambar2 yang guna SLR ni.

Aku tanya dia lagi,sebab apa tak suka baca blog?Alasan dia,kebanyakkan blog2 peribadi ni akan cerita tentang keburukkan orang lain.Contoh keburukkan housmate,rumate,classmate,apa2 mate la,takpun dah abis boring kutuk orang2 politik.Sebab tu dia tak suka.Terdiam jugak aku dengar jawapan dia,sebab aku pun penah kutuk2 orang jugak,kutuk2 makcik depan umah.Pastu dia tanya aku ada blog?on the spot aku cakap,aku takde.

Bukan niat aku nak menipu dia,tapi aku tak suka orang yang aku kenal baca blog aku.So,jangan salah sangka.Bila aku pikir2 balik cakap dia,sebenarnya,bukan kutukkan,tapi luahan perasaaan marah,luahan hati,lagipun blog ni dah macam diari maya tapi apa2pun kena ada adab jugak dalam berblogging.

p/s:Apa pendapat korang?Betul ker blogger ni suka kutuk orang?

20 comments:

*Idina* said...

Hello!!

Urm... blog mmg dah macam online diary. Sb kebanyakan yang buat luahan perasaan, marah, kutuk2 etc sebab in real life diorang tak dapat nk luahkan smua tu (kalau diorang dah luahkan tentunya diorang takkan tulis dah kt blog) hehe~

betol tak?

zaza said...

mcm gk ngan aku..
aku xske org2 yg aku kenal thu blog aku..

aku xrase bloggers suke kutuk org, ni cuma slh satu cara utk kurgkan stress dlm kepala otak..

NiNa' said...

hahahhaa.. baru je tulis entry mengumpat tadi~ haha

wong ah ian said...

aku penah kene sound ngan classmate aku (pompuan)..

"u ni kat luar x bnyk ckp tp bile i bukak blog u..amboi mak ayat bole tahan daring ye"..

aku terus sengih je xtau nk kate ape..x sngke lak dia bukak blog aku haha..

NAJ HEBAT said...

actually, semua nye depends on individual..

tapi org pon akan boring kalau asyik kutuk2 aje..

lagi satu, people used to write whatever happened in their lives. Ape yg terjadi.. luahan hati senang ckp. Tapi semua tu tak bererti kutuk mengutuk, ade jugak cerita pasal benda lain right?

pasal exam, study, love story, vacation, family.. mamat hensem sebelah rumah..

la~la~la... semangat nye aku mengexplain kat kau, spatutnye aku explain kat minah tu.. miahaha


cis, wa berlalu dulu.. babai.

Mario said...

ooo...dia salah faham tu...belum lg terdedah dgn blog2...hehe

s h a f i q h a s h i m _____ said...

ikot orang jugak la. macam aku , aku pon tak suka tulis passal peribadi ni.
so aku cari ar tajuk yang tak mengena ngan peribadi.

kwn kau tu dia lihat dalam satu skop yang tak luas. tu yang dia berfikiran mcm tu. dia ingat semua blogger sama :)

btw jemput dtg singgah di blog sy.

¶A.K.I¶ said...

depends~

2 yang bley aku cakap.
sbb slalu kte bercerita untuk berkongsi pendapat, pandangan so kadang2 hal kutuk2 pon nk tls gak. kn2?? so ap2 pon tgk ats org... dia x ske xpe...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

huhu...sye salah sorang blogger yang tak suke bace blog yang penuh ngan politik...tapi kalau hal len ok je...tu pon ikot penulisan la..kalau macam banyak sangat kutuk mengutuk..menghentam org sane..menghentam org sini..itu sye tak minat..

wong ah ian said...

lupe nk bgtau..aku jmpe HBZ mggu lepas..ingat ko ade skali..tp dia ckp ko ade klas so x balik..

Solehah said...

betul rasanya..sebab kita selalu menyalurkan perasaan tak puas hati dan marah kat dalam blog sendiri. akak pun selalu. kita niat nak bagi pengajaran, tapi orang yang baca kadang-kadang tak nampak motif kita. kalau kita pun baca blog orang lain, bila isu tak puas hati asyik berpanjangan dalam blog diaorang, kita pun dah tak suka sangat kan..aku rasa blogger yang menulis blog peribadi yang akan minat baca blog peribadi..

riBEna said...

bena pon sebelum2 ni penah gak kutuk pelbagai orang lam belog bena
dah nk wat cam ne
lumrah la kn
dah geram sgt
cte lam belog
pendapat masing masing la kn
heeeee~

hBz said...

oi.pe hbz hbz ian?

urgh! aku suka orang tau aku ada blog. mcm class aritu. lecturer aku tanya, siapa dalam class ni ada blog? selambe badak je aku ngaku. yeah. "my name is hazri. and im not a terrorist!!"

naik bus muat tak bawak meja?

missgee said...

Owhh!!
Sy pun tak suka org yg sy kenal terutama kawan2 rapat baca blog sy...
Sgt tak best..
Bila dok gurau2 ngan apa yg kita
tulis..hurmmm..

Langit Pertama said...

A'ah...
Aku pn suke gak ngutuk dlm blog...
Blog ni kire cam tempat aku menjerit...
Dh post tu, terus puas ati...
Takde org bc pn xper...

FaTiN said...

sama la, aku pun segan bila orang yg aku kenal baca blog aku. nak dijadikan cerita ketua kelas aku jumpa blog aku, bising satu kelas dia canang2. malu okeh!
tapi nasib baik aku tak kutuk dia dalam blog aku wakaka!

Syafiq Kadiran said...

blog kita, so, mmg kita nyer hak la nak tulis pe pon...kekadang tu, mmg xthn prasaan, luah je kat blog...walopon orang xsuke, nak camne kan...

black_mel said...

*Idina* :betul...setuju..ini salah satu ruang yang ada..so kena gunakan..hehe..

zaza:yup...mmg betul..x suka orang yg kita kenal baca blog kita..
kurangkan stress pun setuju jugak...

NiNa' :haip..jgn mengumpat..hehe..

s h a f i q h a s h i m _____ :thnx sbb singgah..ok..nnti aku singgah..





wong ah ian :haha,,mmg ko nmpak pendiam sikit...tp ok jer...

NAJ HEBAT:tiba2 kau cakap benda yang waras,aku rasa mcm org lain lak yang tulis...

Mario:yup...mybe jgk bro..

¶A.K.I¶ :yup...betul tu aki..setuju...

black_mel said...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤:yup...for me its ok..kalau jarang2 la..kalau selalu sangat...boring jgk..

wong ah ian:ha'ah..aku ada klas..bz skit la..xpa..nnti aku singgah aku roger..

Solehah :yup..ada logik jugak..mybe blogger yg suka tulis cerita peribadi kebarangkalian dia minat blog peribadi sangat tinggi..thnx 4 the comment...

riBEna :yup...setuju..tp bkn slalu kita kutuk pun kan..;)

hBz :cibes lu hbz...muat..gua tak kisah...ngaku konon...ada bran ker?

missgee :yup2...kita serupa...

black_mel said...

Langit Pertama:yup...betul tu...ini media penyampaian kita...

FaTiN:haha...ok la tu..fames aper..hehe...

Syafiq Kadiran:yup..ada betulnya..tp ada contranya jugak..ape2pun x semua yang kita buat ni baik dan tak semua yang kita tak buat ni jahat..