head

Nuffy

Wednesday, December 2, 2009

Janji dan Sikap Manusia

Aku tak nak tujukan benda ni pada siapa2,sebab kadang2 secara sedar atau tak,kita sendiri ada memungkiri janji.Sebab tu aku lebih suka cakap InsyaAllah....

Aku penah tegur tentang kawan aku yang tak dapat bezakan antara sahabat ngan awek,tapi sekarang aku nak cakap pasal kawan aku yang sellu sangat berjanji.Lagi tua kita nie,lagi banyak pengalaman hidup kita lalui."ilmu kita bole blajar kat universiti atau melalui buku tapi pengalaman,kita kena lalui"kata2 cikgu kokurikulum aku.

Kadang2kan kita tak sedar perbuatan kita tu dah macam berjanji.Contoh bila kita dah conformkan dengan kawan kita nak jumpa petang ni kat mana2 lah.Tapi bila tak boleh datang,kita tak call pun mintak maaf.Sedangkan kawan kita dah tunggu dah tu.

Banyak kali jugak la aku kena,tapi last2 kita dah paham,bila dia janji nak jumpa,kita buat tak tau jer,bila dia dah sampai baru kita siap2.Aku rasa macam tu jer lah nak ajar orang yang tak menepati janji.

Rajin btul kawan aku yang sorang nie buat macam nie,Kalau tak boleh datang pun bagitau lah,tak payah mintak maaf,just bgtau jer tak bole datang.Bukan kita nak marah pun.Ni bila dah siap2 tapi tunggu2 tak sampai,kita lak terhegeh2 nak call tanya jadi ker tak.Dah la macam tu,kalau datang pun,janji pkul 4,datang pkul 5.

Aku bukan nak marah,tapi kadang2 terasa jugak la sebab bila kita dah siap2 tapi tak jadi lak,kalau bagitau awal takpe.Semalam pun jadi lagi,kata nak datang pkul dua,ni bila aku dah siap2 tak sampai,dah tu call pun tak angkat.

Kenapa manusia ni suka sangat menyusahkan orang lain.Aku mengaku aku pun ada buat silap,
Jadi,kat sini aku nak mintak maaf kat kawan2 aku yang aku ader buat silap,kat blogger2 lain pun sama,kadang2 mungkin aku ader gurau terlebih buat korang terasa.Aku akan cuba untuk memperbaiki sikap buruk aku,tolong bagi aku peluang.

p/s:thanx kepada semua blogger yang sudi melawat blog aku.

p/s:dh xde ps..hehe..

24 comments:

PiNk ButTeRfLy said...

sabar je la.

kite baik ke jahat ke, hal camni mesti jadi gak.

tapi solusi yg bagus, mmg patut bia orang camni dah sampai, baru kite kua umah.

ekopelancongan said...

salam kembara..

dipetik dari kata2 lord baden powell..

"kita dilahirkan utk melakukan kebaikan terhadap org lain dan bukan utk diri sendiri..

kebaikan utk kita pula didatangkan dari org lain.."

ngee..

black_mel said...

PiNk ButTeRfLy:hehe..thnx...tp secara tak langsung,kita pun x menepati janji..;p

black_mel said...

ekopelancongan:wah...power btul lord nie..hehe...

Melz said...

manusia macam² kat dunia nie bro :) hihi

black_mel said...

Melz:btul tu bro...ssh nk phm..

++***hana zaty**++ said...

hana minx maaf juge law de wat slah kt cik black_mel~~!!!hehe..
sabo la ea!
bnde baik dibalas baik~

Liyana said...

hm memang sakit hati dengan orang macam tu. saya kena lagi teruk..

saya wat gathering, kawan saya ni bukan main nak ikot, nak gi.. cakap bukan main.. macam xpernah gi gathering ni. soknya gathering, malam tu saya mesej.. kompom ke nak datang. dia cakap.. kompom, kompom, kompom.. tunggu je, dia akan muncul.

sampai lah hari gathering.. tunggu punya tunggu, x datang2.. then saya tepon tak angkat. sampai habis gathering, dia x tepon semula/sms/cakap sori.

kalau dia depan saya, memang kena sepak sebab menyusahkan saya.

p3perak said...

Manusia x lepas dr wt salah..
tp klu dh jadi hobi asyik dtg mungkir jnji
or lewat je, sume org x tahan kn..
1 benda paling x suka adlh
menjadi penunggu setia..

black_mel said...

++***hana zaty**++:haha...hana blum bt salah lg..hehe..

black_mel said...

Liyana:btul tu liyana..at least kalau x jd bgtau awal2 la..bkn nak marah pun..ni nk kne adjust time balik..

AzRi AzyAn said...

slalu sgt kne cmni..
plg lama pnah tnggu 3jam..
sabar je laa..
org cmni mmg kne ajar cmtu..
pnah gak wat blk cmtu kt org yg x tepati janji..
taw plak mara..pastu ckp blk la spe sroh wat kt org cmtu slalu..

black_mel said...

p3perak :yup...btul..janji kne btul..pnt jer kita dtg awal2..tp dia siap pun blum..

black_mel said...

AzRi AzyAn :yup..btul2...tp kita ni lak jenis x smpai hati nk kenakn diorg balik..

AzRi AzyAn said...

ehehe..kalau dah slalu sgt..
smpi x smpi gak la hti tu..

black_mel said...

AzRi AzyAn:hehe...btul2..smpai..suka btul tgk nama nie..unik...

Yeyen said...

hoho,, tu la,, nk minta maaf gak kalau ada cakap nk dtg balik, tp x dtg2 pun dkt chat box tu..

sy pun manusia biasa..hukhuk

black_mel said...

Yeyen :k..sama2 0...sori2...tertinggal..tp ptg td dtg rasa2nya..

AzRi AzyAn said...

nama pe yg unik tu?

black_mel said...

AzRi AzyAn :nama ni la yg unik..ssh nk jumpa nam nie..

Cik aiNa said...

xpela..x sume org perfect...kan?

janji kte cuba perbaiki diri,,hurm.hurm.

"janji melayu mmg camtu..hehe"

black_mel said...

Cik aiNa:btul2...just cuba baiki kelemahan n jgn ulang kesilapan..

CikYana(",) said...

jgn berjanji kalo xtau nk tepati
sakit hati je kalo mungkir janji kan

kamu sabar je ek
cikyana kalo xdpt nk dtg ke atau pape lah

cikyana akan call or sms
say sorry..2 lbh baik dr diamkan diri

black_mel said...

CikYana(",):yup btul...at least kena bgtau klau tak boleh datang..