head

Nuffy

Sunday, July 24, 2011

Apa yang nak dibangga sangat kalau tak sembahyang 15 tahun?

Tak dinafikan, walaupun solat lima waktu ni wajib,tapi ramai yang tinggal tapi janganlah sampai menimbulkan riak kalau ko tak sembahyang pun.

Nak dijadikan cerita,aku baru kenal rakan praktikal aku ni,lebih kurang seminggu lebih jugak la.Jumaat 2 minggu lepas aku ajak dia pegi sembahyang,dia cakap seluar dia kotor.Ok,aku pun malas nak bising-bising memandangkan aku ni budak baru.

 Pastu baru minggu lepas,aku ajak dia pegi sembahyang dia dengan muka tak bersalah cakap "Aku dah 15 tahun tak sembahyang".Then aku terpinga-pinga..takkan ko nak jadikan tahun ni tahun ke 16 kau tak sembahyang?Dah tau tak sembahyang tu,join jer la kami pegi sembahyang,bukannya aku mintak duit minyak pun.Puas la aku pujuk dia pegi sampai aku sindir2 manja pun,dia gelak2 jer pastu tak pegi pun.
 
Pelik..bila aku dah masuk alam praktikal ini dan merasa suasana bekerja,aku berjumpa dengan bermacam-macam jenis orang dan perangai yang kadangkala buat aku tersenyum.

p/s:Penulisan kurang baik kebelakangan ini.Busy,takde idea dan malas banyak membantutkan niat aku untuk menulis.Nantilah..bila dah sesuai dengan persekitaran kerja aku update lagi..

10 comments:

wachak said...

Jgn terkejut, sebenarnya ramai yg dalam ic berstatuskan Islam tapi kebanyakkanya Islam jadian. Bila kita nasihat / tegur dia kata kita alim / warak tapi hakikatnya solat 5 waktu itu wajib. x kira siapa, sebagai seorg muslim wajib mendirikannya dalam apa jua situasi pun.



selamat menempuhi dunia sebenar ... :D

fathiahRAIHANA said...

cool je kan cakap 15 tahun tak smyang . saye pun pena jmpak manusia cm nie gak time keje part time dlu . harap Allah bukak pntu hati dyorang je la .. dan moga kita pun tak la jd cmtu =.=

BENA said...

bena sokong ngan wachak tuh . heee ;)

Umie Artoqiemie said...

tejut boboi.

Nazatul shima said...

kt tempat sy pon ade mcm ni...bila ajak die diam je..huhu

Iza said...

Assalam...
Kat dalam dunia skrg ni, benda ni dah jadi macam perkara biasa pulak...nama ja Islam tp cara hidup tak ada ciri2 keIslaman, kadang2 ada yg pandai menjawab, "kubur masing-masing". Moga2 mereka2 ini dapat petunjuk dan hidayah sebelum ajal menjemput...

|arieza| said...

Ramai yg Islam hanya pada nama. Bersepah-sepah :(

tieha ismail said...

tanjat boboi !

Zool Blogger said...

memang ramai yang camtu...........
moga dapat hidayah

F.H.'s said...

Suka entri ni :)