head

Nuffy

Thursday, March 25, 2010

Bila Umur Jadi Pemisah

Orang putih cakap "Age is just A Number"(Betul ker bunyi tu?entah la..aku bukan orang putih).Orang putih jugak cakap "life begin at 40"?Betul ker?Aku pun tak tau.Abis sebelum 40 tu kalau tak life,nak panggil aper?

Apa kena mengena dengan 2 ungkapan orang putih di atas dengan tajuk aku?Sebenarnya aku lebih mempersoalkan pentingker untuk tau umur seseorang tu kalau kita nak berkawan?Anda rasa malu ker sekiranya berkawan dengan orang muda?Aku tak berapa pasti tentang orang lain,bagi aku selagi aku selesa berkawan,aku tak pernah tanya umur orang tu.Tapi kadang2 dah lama,timbul perasaan ingin tahu.

Aku akui,dalam beberapa sebab,umur memainkan peranan yang penting.Contoh Dr.Farhana, soal umur memainkan peranan penting dalam hidup beliau bila beliau nak mencari calon suami.Dia sukakan lelaki yang berumur.Berumur bukan bermaksud tua.Tapi matang.Harus di tekankan di sini.Ni bukan aku yang cakap,tapi dr farhana yang cakap.

Tiap2 tahun korang sambut hari jadi,tiap2 tahun korang celebrate hari jadi tapi,apa perubahan yang jadi dalam diri korang selain bulu idung makin panjang atau bulu dada makin lebat?Kadang2,kita tak sedar kawan kita tu masih muda tapi pemikiran sangat matang tapi bila kita dah mengetahui umurnya,kita rasa malu nak berkawan dengannya kerana kita dah set dalam minda kita,orang muda tak matang.

 Aku tinggalkan dengan beberapa persoalan:
@Adakah anda takut untuk ditegur oleh orang muda?
@Adakah orang yang berumur kurang sifat humor?
@Adakah anda rasa orang muda tak layak berkawan dengan anda?
@Atau anda sememangnya mencari orang muda sebagai teman?

p/s:Sori..Bi aku pun terabur..
p/s:Aku umur berapa?Penting ker?19(umur samaran)..

Tepuk dada tanya selera.Umur bukan ukuran untuk mencari teman.

42 comments:

p3perak said...

test!!

sebab x pakai disqus dah

p3perak said...

Menjawab persoalan secara peribadi:

1)iyep, sebab tak bOleh ngorat mereka..

2)org yg beumur natang menberi nasihat.. tak perlu humor sgt, asalkan cukup friendly..

3)tak.. org muda tak layak ber-KAWEN dengan sy, sebab sy suka yang tua dari sy ~ seperti Dr Farhana gak

4)sy mencari yg tua..

menjawab ke??

hahahaha... cmne kena tag mel plak...

p3perak said...

2) matang****

typO error

p3perak said...

Kesimpulannya:

sy menerima spe jOdoh sy..

anda plak cmne ek??

kOngsikan di ruangan ini..

hahahhaha.. cm blOg p3 je.. PANG!!!

nite tuan tanah..


*nO tak ganjil tau.. hikhik

NiNa' said...

camne erk..

kalau antara 31 dan 23... okey x?


bknla memilihh... tapi... kalau da masuk 30 an tu... mesti sbb dia nak kawen da..

x bersedia..~

siv said...

penting bila nak mencari calon suami.

nih ayat copy paste.

meera^da cute..*_* said...

1)tegur??bese jer..

2)bukan kurg humor tp die lebih berfikir semasa berbicara

3)layak jer...ramai je dak lompat PTS dulu kawan aku..

4)seyesla mau lagi tue yang dah pk tanggungjawab..tp kalo dah jodoh xke mane..

lumut said...

stakat ni sume org terkejut kalau aku bagitau umur aku...
simple..
umur x melambangkan pape lah beb.

wong ah ian said...

oi budak kt atas ni, pegi stadi la..

black_mel, aku rase bukan penting sgt bab umo tapiii...haa ade tapi dan tapi tersebut tak bole reveal kat sini hahaha..

zaza said...

for me xjd masalah...
as long as kite leh bkwn ngan aman y not kalo tua or muda dr kte...

but tak dnafikan,
aku lbh prefer bkwn dgn yg lbh tua dr aku..hehe

black_mel said...

to p3perak : haha..ok2 menjawab...taste sya org tua2...ok...nasib baik btulkan typin error tu...idak dah bunyi natang..hehe..haha..yup2..jgn bg no ganjil..

to NiNa':nina special kes...untuk kes macam tu kena percaya cinta sejati...sbb banyak halangan nnti...then terpulang pada diri masing2..kalau sanggup..teruskan..

to siv:kau minat orang tua jugak?

black_mel said...

to meera^da cute..*_*:thnx...menjawab kepada persoalan tu...nampaknya ramai yg suka kepada lelaki tua..

to lumut :mustahil la sume..kalau aku tak terkejut..aku agak mesti umur kau dlm 30-an kan?hehe...yup2...umur x melambangkan ape2..

to wong ah ian:aper yg tapi2 tu?aku nak tau....

to zaza:thnx 4 the opinion..baru aku tau ramai orang suka berkawan dengan orang yg lebih tua dari mereka..nice2..penemuan baru..

ber_u_wang said...

uncle dah 40 lebih dah.. bila umur bertambah makin dekat lah saat kematian kita.. tu je bukan bermakna orang muda tak mati tapi selalu nya bila tua makin dekat lah saat kematian kita.

black_mel said...

to ber_u_wang:thnx uncle..btul jugak benda tu..kadang2 umur mengingatkan mati...tp uncle pun muda lg...

nawal said...

org yg lgi tue lgi byk sense of humor die

19?? benarkah cik black-mel?

KERAK NASI said...

pakwe aku muda...weee..

Cik aiNa said...

ape ada pada umur? takde ape². sekadar angka semata².

black_mel said...

to nawal:haha...tu umur samaran..supaya nmpak muda..hehe..

to KERAK NASI:wah..untung la kau...dapat pakwe muda..

to Cik aiNa :setuju dengan cik aina..umur just sekadar angka...

NiNa' said...

hehehe.. x trima la black mel..

taye je..kawan2 je~

black_mel said...

to NiNa':haha...ok2...kawan pun ok...hehe..

BeaN MorENo said...

tak kot...bagi aku sape2 nak tegur aku akan terima je...

black_mel said...

to BeaN MorENo:thnx bro...aku setuju...admire ur blog..nice...penulisan hebat..

NaNaJoe said...

adeh..umur xpayah nak kira la..
kalo lelaki tu menepati ciri, muda or tua bkan alasan da..trima jew..

black_mel said...

to nana:tu la pasal nana...abis orang yg muda macam aku ni mcm mana..xkn xleh kawin ngan ppuan tua kan..hehe..

Iza said...

Salam....utk jwb soalan...
1) Sbg org yg dah tua, aku tak takut utk ditegur oleh org muda krn org tua jgk punya kesilapan. Bukan semuanya perfect.

2)Tak jgk. Ramai la yg ada sifat humor.

3)Tak la...aku lebih selesa kawan dgn org muda walaupun aku dah tua. (sbb aku perasan muda, ahaks....gurau je). Sebenarnya tak kisah muda atau tua yg penting, ada org yg sudi kawan dgn aku.

4)Kalau teman (hidup), mesti la nak yg tua dari aku. Tak nk la yg muda. Sbb bila dah berumur, aku akan nampak lebih tua.

mira ellyna said...

Rasanya xsalah kot org mude tgor.. and xsalah kawan ngn org muda silap2 haribulan kita pon nmpk muda.. hehe. ;P

FarhanaDr said...

Amboiii.. Sape laa dr farhana tu.. Adehhhh.. Truly said memang nak yg lebih matang dan berusia, tapi kalau takdir nak pertemukan dgan yg muda ape salahnya.. It's not about age, tapi pemikiran kita, mcm maner care kita bawa diri kita.. Masing2 ade kelebihan..

So, persoalan2 yg anda tinggalkan tu, tak kesah pun.. Kita semua sama jek.. Kalau salah, perbetulkan, tegur, tak kisah laa sape, muda ke tua.. Semuanya bergantung kepada pembawaan individu, bukan umur.. Cuma dlam otak kita slalu dah set kan, yg lebih tua itu lebih matang, sbb tu jadi mcm tu.. Heehee.. Tapi sbnarnya, kdang2 yg lebih muda tu lagi matang.. :)

NAJ HEBAT said...

haha.. aku pon 19.. umo samaran juge..

life start at 40 tu utk lelaki biasa nye.. atau kata lain, lelaki gatal miang.. dah 40 baru dah start miang2 dia..

tu yg aku dgr cingu aku ckp dolu-dolu.. hihah!

NAJ HEBAT said...

haha.. aku pon 19.. umo samaran juge..

life start at 40 tu utk lelaki biasa nye.. atau kata lain, lelaki gatal miang.. dah 40 baru dah start miang2 dia..

tu yg aku dgr cikgu aku ckp dolu-dolu.. hihah!

♥akukahmilikmu®♥ said...

black ~ mat saleh mmg tk kisah pasal umur..diorang ngokngek..

takut ditegur oleh org muda?
tk la takut sgt..biasa jer...hehe..

org berumur kurang sifat humor?
tk jugak..lebih pada matured..layan sifat humor ada la..

layak berkawan?
layak jer klu nk kenal, tpi klu nk lebih dari kawan, mcm seram skit ar..nk kena tgk betul2..

cari org muda sbg teman?
owh..tidak sama skali..org muda dri sara maybe kwn jer la..sara lebih prefer yg umur 2-5 tahun dari sara..but not 40..minded boleh jadi kontra..sorang sengal sorang tk sengal..jadi bila sorang sengal sorang lagi tukang handle sengal..hehe..

tpi klu dh jodoh ngan org muda,terima jer la..

♥akukahmilikmu®♥ said...

dulu masa study sorang lecturer yg kamceng gila ngan sara pernah kta klu nk kawin cari laki yg tua 2-3 thun dari kita..klu sebaya kureng pasal sama2 ikut pala sendiri, yg muda pulak takut nanti akan datang jadi rambang mata..yg tua pulak if dia tua, u still masih muda..menopous pulak lambat skit..hehe..

black 19(umur samaran..tkper muda lagi)..

black_mel said...

to Iza :thnx iza for the komen..harap lepas ni ramai yang bukak mata..berkawan bukan kerana umur dan x semestinya yg berumur x humor...aku paling tua kawan yang pernah ada adalah staff aku waktu aku kerja pasaraya...dia xnk aku panggil dia pakcik..dia lebih suka sembang hang aku jer....umur dia dekat 60...

to mira ellyna :yup2..kalau kita buat silap,x salah siapa pun yang menegur...

black_mel said...

to FarhanaDr:hehe...dr..tu berdasarkan ayat dr hari tu...sori2 kalau silap...yup2..kalau dh jodoh,x kira tua muda..mana2 pun boleh...thnx kerana menjawab persoalan...

black_mel said...

to NAJ HEBAT:wah...sampai 2 kali komen...memang minat kau dengan bab umur ni..hehe...haha...yup2...maybe org putih miang kot..nasib baik kita kat malaysia x guna pepatah tu...

to ♥akukahmilikmu®♥:thnx sara sebab menjawab semua soalan tu...now menunjukkan umur x memainkan peranan penting dalam persahabatan atau perkahwinan...tp about pendapat lecturer sara tu,mybe bole di terima pakai...ader logiknya..19 tu umur samaran...umur btul2 dh tua dh..tua drpd sara lg..

siv said...

bukan lah sengal!

tapi yang lagi tua dari aku lah.
matang.
boleh faham aku.

black_mel said...

to siv:owh...kau x suka yg sengal..tp tua...ok2..aku paham...

she said...

jawapan saya adalah....
1.) saya suka ditegur secara waras.tak kesah la umor tukang tegur tuh brape.

2.) rasanya humor nya sama byk ngan yang muda.cuma humor tersebut mungkin humor bijak.

3.)mana ade..saya rasa ok je.asalkan pandai bawak diri

4.)terserah pada jodoh.kang dok berangan pakwe muda dapat tua kang,,menangis tak belagu kan..


saya punya 8 tahun tua.ok ke?

black_mel said...

to she:thnx sbb sudi menjawab soalan2 tersebut...

if kita sanggup dan boleh terima dia seadanya x kisah dia tua 8 tahun ker tak...tp kena banyak bersabar la sebab kita mmg x kisah tp pihak lelaki atau perempuan ada pemikiran yang sama dengan kita jugak ker?tp xde masalah..8 tahun act x jauh beza pun..kalau muda 8 tahun mybe ader prob sikit..

taqie said...

em..umur? klau dah jodoh tak ke mana. cuma pandai la pilih. kalau perempuan lebih mtg dr lelaki, silap2 haribulan perempuan jd queen control nnt. kena balance. yg penting.. dua2 saling memahami n bertolak ansur.

p/s : depends pada individual. lain org lain pendapat. :)

FarhanaDr said...

Eyt.. Saye tak kesah laa.. Heehee.. Bangga jap ade nama saye di sini.. Tak dilupakan.. Heehee.. ;)

Fathiha Zainal said...

Umur? Yups! It's just a number. Umur x semestinye melambangkan pemikiran sbnr sesorr tu. Usia yg lebih tua x smstinya org tu matang, n lebih muda x smstinya x matang. When it comes to bab jodoh, mesti org akan pertikai bila prempuan kawen ngn guy lg lg muda. Kalo lelaki kawen prempuan lg muda xda hal.

Ape2 pn pd sy, umur bukannya satu benda yg bleh jd ukuran dlm berkawan or cari pasangan. Ngeee.. Pjg tul sy merepek.

black_mel said...

to taqie:setuju dgn cik taqie...lain org lain pendapat..tp betul jugak kata cik taqie tu...

to FarhanaDr:hehe..thnx dr...

to Fathiha Zainal:setuju dengan cik fatihah zainal...kalau laki kawin dgn ppuan yg lebih tua baru ada problem..tp apa2 pun..yang penting hati..kalau hati dah suka..buat apa umur jadi ukuran..