head

Nuffy

Wednesday, February 2, 2011

Barang-Barang Komputer Murah Gilaaa..


Isnin:

Pegi Lowyat teman member aku pegi beli barang komputer sebab dia nak bukak cyber cafe. 1st time aku jejak kaki kat Lowyat kutip dulu pricelist-pricelist kedai,cari tempat duduk..pastu bandingkan harga.Selesai jer bandingkan harga mula lah mencari kedai-kedai yang ada offer tapi rupa-rupanya member aku tersilap percaturan..

Silap paling besar sebab dia tak costume barang-barang komputer tu kat satu2 tempat..Maksudnya RAM beli kat lowyat,Grafic Card beli kat supplier penang,Hard disk beli kat lowyat pastu yang lain2 barang kat tempat lain..So kami tak dapat nak beli harga bulk buyer.

Tapi dia dapat harga RAM DDR3 2gig memang murah arround RM60-62.Tapi tak boleh nak beli banyak-banyak sebab menurut 2,3 peniaga kat lowyat,harga-harga barang-barang komputer akan naik banyak lepas cuti tahun baru cina.Tak dapat nak pastikan kesahihan tapi sebab dah 2,3 orang peniaga dari kedai lain-lain cakap benda yang sama,kebarangkalian untuk naik tu memang ada.

So,sebelum tahun baru cina ni masa yang terbaik untuk korang shopping barang-barang komputer kat Lowyat.

Tips yang aku rasa berkesan korang nak shopping kat lowyat:

1)Kumpul price list dari kedai-kedai yang ada kat situ

2)Bandingkan harga processor,RAM ngan motherboard.Sebab 3 ni harga fix kat kedai.Kalau salah satu daripada 3 benda ni murah,memang barang-barang lain kat kedai tu murah.

3)Suruh dia costumekan komputer korang kalau korang nak beli 1 set.Bagitau bajet pastu suruh dia costume.Contoh kalau bajet korang RM2000 bagitau kat diorang bajet korang dalam RM1300/1400.Pastu bila korang rasa nak tukar,just tukar barang-barang kat list tu.Contoh nak motherboard power sikit ker,graphic card tinggi sikit ker...Apa-apa la..

4)Kalau korang nak costume untuk satu set komputer,pilih satu kedai sahaja.Jangan cari motherboard tempat lain,RAM tempat lain,processor tempat lain dan lain-lain.

5)Tak semestinya barang yang mahal sesuai untuk keperluan korang.Contoh kalau kita cuma main game packman, solitaire dan  Minesweeper tapi korang beli graphic card 7/8 ratus.

p/s:Aku memang rambang mata pegi lowyat.Kalau aku ada duit banyak memang aku dah buat server dah komputer aku.;)

7 comments:

CGG said...

bagus laaa da murah..
kalo dulu, mau kene korek tabung kuakan syiling skali:)
hhe

wachak said...

Kalau dulu dekat Imbi plaza jadi pilihan tapi kini lowyat adalah tempat terbaik untuk membeli barang2 komputer tapi kena pandai buat pilihan dan tawar menawar. Jgn rambang mata derr ... keh33

intan izani said...

tak pernah lagi beli brg kat lowyat, tak biase takut tipah tertipu ;p

yott said...

betul kata wachak..
buat masa ni lowyat mmg pilihan terbaek kalau banding dgn beli brg2 komputer kat tempat laen..

'AQILAH said...

fuuh..pening..:)

Lia3003 said...

tp ada gak yng ckp brg kt loyat ada yang tiruan.. bahaya maa..

fafa punya said...

Whattttt? naek lps raya cina? naek ka atau sama mcm harga dulu2? harga sblum turun?