head

Nuffy

Monday, January 10, 2011

Sedap-sedap Korang Jer Kutuk Pensyarah.

Seminggu,Dua minggu lepas aku bukak facebook banyak pelajar yang dengan slumber jer kutuk pensyarah "Pensyarah malas buat kelas","Kelas cancel tak bagitau,buat penat jer datang","Pensyarah ponteng" dan macam-macam lagi lah.

Aku naik muak la dengan orang-orang macam ni.Apsal?Korang tak penah ponteng kelas ker?Korang rasa pensyarah tu suka ker korang ponteng kelas?Come on la..kat facebook memang la ramai yang sokong status tu,sebab korang banyak kawan.Tapi kat real life sori la orang nak respect korang.Belajar hormat pensyarah sebab ilmu dia bagi tak berkat nanti.

Perkara kedua,korang jangan ponteng kelas tak boleh ker?Susah payah mak bapak korang hantar korang kat universiti,keluar duit belanja,bayar yuran korang tapi korang sedap-sedap jer ponteng kelas,pastu bila pensyarah batal kelas last minit nak angin tak tentu pasal.Pensyarah batal kelas sebab dia ada meeting or masalah penting jadi janganlah salahkan dia 100%

Lagi satu,korang buat status kutuk pensyarah kat facebook tu tak terpikir ker kalau pensyarah tu baca?Apa perasan pensyarah tu bila korang memalukan dia kat facebook?Tolong..tolong hormati semua pihak.Kadang-kadang memang ada pensyarah yang layan kita macam kawan sebab umur dia tua 2,3 tahun jer daripada kita tapi pensyarah tetap ada satu level atas daripada level kita sebab diorang ni pendidik.

p/s:Sekian sahaja nasihat dari insan bergelar sahabat.

14 comments:

Cik Aien said...

:) kalau pensyarah nk batalkan kelas selalu pun xkesah :) cekk suke!

fiezah91 said...

x baik kutuk2 nnt x berkat..dah la dia berpenat lelah ajar tp pelajar lak sesedap rasa dia je nak kutuk..ingat ilmu tu berkat ke nnt.. haisss..

fafa punya said...

cekk lagi suka!
hee.
aku tak pernah kutuk la kat fesbook.
tp entry aku yg baru ni mcm ada sedikit2 persamaan la..insap sebentar.

Iza said...

Salam..
Kesian pensyarah kan...
Kalau cikgu, ada jgk hari guru...
belum ada lg hari utk pensyarah...

Langit Pertama said...

KAn.. Dulu status pendidik ni dipandang tinggi...

La ni pendidik ni cam takde nilai di kalangan pelajar...

Encik Tikus said...

haha aku lagi suka kala lect cancel kelas

alexa yussida said...

betol2..kalau nak ilmu tu berkat,kita kena hormat guru/lecterur..tak kesahla dorg annoying ke camne ke tapi dorg tu pendidik:)

Anisa Hang Tuah said...

nis mmg suke kalau kelas tade
hahaha

CWM Safari said...

nanti fb dah tutup baru la tau dia org tu. cakap blakang jer pandai.hehehe. memang x berkat betul ilmu. kalu dapat la kan.hehehe

Lia3003 said...

mel, i dah buat tag, sori lambat sikit, seb bek belum habis tarikh lagi

Hana Faza-same person said...

salam..

terima kasih dengan entri berguna mcm ni..

sbgai seorang pensyarah, tugasnya bukan semata2 mengajar dlm kuliah, tp kdg2 ada urgent meeting dan tugasan lain ..xdapat nak dielakkkan..

semoga keberkatan kita mendapatkan ilmu itu sentiada ada dengan rasa hormatnya kita pada guru/pensyarah kita..

selamat berjaya!

enyheartsdiamond said...

laa.. kalau takde kelas kan lagi seronok :)

apa lah dyowang tu!

BUNGA said...

setuju dgn entry ni..
belajar menghormati guru /pensyarah.. kalau mereka terguris hati.. x berkat ilmu yg diberi.. hidup pun x sng nnti.

Redbloodsnow said...

tak baik woooo dorg kutuk pensyarah. kerana pensyarah lahyg buatkan kta jd org cerdik pandai. berdosa ar.