head

Nuffy

Sunday, October 3, 2010

Lagu Indonesia Yang Popular Di Indonesia

Syawal yang lepas,adik aku yang belajar di Indonesia tu balik beraya dan dia ada bawak beberapa lagu Indonesia yang tengah meletup-letup di sana.Lagu yang famous di Medan,belum tentu famous di Jakarta.Dalam banyak-banyak lagu yang dia bawak,ada satu lagu yang dah melekat kat jiwa aku. Lagu-;agu lain semua aku tak minat.Korang boleh dengar lagu tu di bawah.Tajuk lagu Cinta Monyet dan dinyanyikan oleh Goliath.



Mungkin ada yang dah dengar lagu ni sebab aku pernah dengar Stesen Radio dah putarkan lagu ni.Kira lagu ni famous masa bulan Ramadhan lepas.Sebenarnya,karya kita pun ada yang sangat diminati oleh orang-orang Indonesia cuma perkara tersebut tak di hebah-hebahkan media Indonesia.Antara karya kita yang di agung-agungkan oleh orang Indonesia adalah cerita P.Ramlee dan yang terbaru upin dan ipin.

Di Indonesia karya-karya P.Ramlee sangat di minati sehingga untuk membolehkan mereka paham,karya-karya tersebut mempunyai subtitle atau serikata dalam bahasa Indonesia,begitu juga dengan episod Upin Ipin yang mempunyai subtitle dalam bahasa Indonesia.Indonesia sebenarnya kagum dengan kemampuan teknologi kartun Malaysia namun tidak digembar gemburkan oleh medianya yang sering mengagung-agungkan karya mereka sendiri.

p/s:Indonesia ada komposer yang bagus dan Malaysia ada teknologi yang baik.Kalau digabungkan aku rasa dapat menghasilkan sesuatu yang menarik.

p/s:Perempuan berbaju kuning yang jadi model dalam video klip kat atas tu sungguh comel.

9 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

yep22

orang indonesia suke cite upin ipin..

(:

dah lame awk tak update yeee

ribena.illina said...

bgus la upin ipin menjadi rekod terbaek pulak ! heee~



cop! pertolongan ape ye black mel? bena senantiase free . =)

qellissa said...

pere,puan berbaju kuning itu sungguh comel seperti saya..kan kan kan?hahaha

Cik Awynn said...

saya pernah ke Indonesia beberapa bulan yg lepas.. kitorang di panggil kak ros. dan benda pertama yg dorg ckp bila tau kita org Malaysia ialah.. kirim salam sama upin ipin yaaa..

bab lagu.. diorang banyak dah grup2 indie.
cuba cari lagu armada.. baru je nak popular2 kat Malaysia ni. hehe. minat habis lah!! :))

nawal said...

nape upin ipin femes sgt??

hehe..btw, hmm lame x singgah sini...

nn said...

upin dan ipin tu memang fenomena dekat indo. sampai budak-budak indo yang selalu layan cerita tu dah cakap ala-ala orang malaysia.

Bungakopi said...

hidup upin! hidup ipin!

NAJ HEBAT said...
This comment has been removed by the author.
fndrocka said...

Drama melayu sekrg dah mantapp