head

Nuffy

Friday, January 8, 2010

Perkataan keramat

Sedar tak sedar,hari ni dah hari jumaat.Macam biasa la hari jumaat post akukan baik2 skit..
Aku nak cakap pasal perkataan keramat hari ni.Perkataan tu adalah maaf.Yup maaf or maybe "im sorry" yang ni tradmark saper tah aku tak ingat nama dia,tapi dia ni raja lawak kot.

Tapi bukan senang nak ungkapkan perkataan maaf ni kalau seseorang tu tak buangkan ego dan merendah diri untuk memulakan perkataan maaf ni.Aku kalau aku dah buat silap,aku tak teragak2 nak mintak maaf dengan orang yang aku dah buat silap.

Kenapa susah sangat sesetengah orang nak ungkap kan perkataan maaf ni?Kenapa dengan teman wanita or kawan2 bole tapi dengan ibubapa kita,jarang sangat2 kita nak ungkapkan perkataan maaf ni?Tak rendah pun martabat atau kedudukan seseorang tu kalau kita memulakan ungkapan maaf ni.Tambah2 dengan ibubapa pulak kan.

Sebenarnya aku pun sama,aku macam segan jugak kalau nak mintak maaf dengan ibubapa aku tapi aku tetap mintak maaf jugak walaupun segan.So,kadang2 bila korang buat salah,korang tak sedar korang dah buat salah dan korang tak sedar korang dah buat orang lain terasa,so hati2..





p/s:Perkataan maaf ni boleh melembutkan hati dan meyatukan pihak yang bergaduh tapi awas,bila dah selalu guna dan digunakan dengan tak ikhlas,maaf.
itu dah tak bernilai.

p/s:Just pendapat aku..kalau salah,abaikan..

p/s:Kepada kaum2 adam..siap2 jom pegi solat jumaat.

30 comments:

PeJuAnG HiDup said...

aku first. hehehe... sorila mil koz jadi pengkomen pertama entri mu ni. ikhlas ni tau. hehehe..

p3perak said...

sure pOst entry b4 sOlat jumaat td kan??
hikhik..

"Opps..i'm sorry.." ni tagline Amir Finalis Raja Lawak 3..

iyep.. laki la manusia yang paling egO utk say that word.. cm susah je bg diorg.. klu diorg ckp "sorry" tu, rasa dah buang tabiat la tu.. b4 this, prnh kena main2 dgn laki.. bila rhsia dia dah terbongkar, he said like this...
".... pasni sure tak nak kawan dah, sebab sy dah tipu awk.. bukan salah sy.."

black_mel, answer my question, TIPU tu BAIK ke?? sampai dia tak mengaku salah sendiri.. [hebat lelaki ni kan??]

black_mel said...

PeJuAnG HiDup:cis..mcm mana ko jd yg pertama ni?haha...bila nak jwb tag tu...

black_mel said...

p3perak:owh...baru igt...thnx...tipu?secara zahir mmg x baik tp..kalau tpu tu dapat mengelakkan pergaduhan for me mybe dpt dimaafkan..tp salah ttp salah...

p3perak said...

no pOint tipu untuk mengelakkan pergaduhan..
dlm situasi tu, xde gaduh2 pun..

Ms.Independant said...

trigt lagu 'Sorry seems to be the hardest word' dari kumpulan Blue.

Klo nak say sorry kene la ikhlas kan...

:)

NiNa' said...

toing toing toing kena tepat kat muka... huhuhu
segan la nak mntak maaf ngan parent..huhuhu
besenye tersengih~

black_mel said...

p3perak:owh...xde ker?kalau xde..mmg salah la...

black_mel said...

Ms.Independant:yup2..pernah jgk dgr lgu tu...tjuk dia mcm btul..

black_mel said...

NiNa':hehe..xpe..kena biasa2 kan...

hBz said...

jgn bagi cthbz baca entry ni. cilaka!

black_mel said...

hBz:haha...jgn risau...dia bukak blog view page ko jer..haha..

Fathiha Zainal said...

Sorry seems to be the hardest word.
Yups! Ia memang perkataan keramat. Ada org dh boleh lembut hatinya dgn sebaris kata itu saja. Mmg mulia hati org yg memaafkan. Yg meminta maaf pn, sgtlah merendah hati orgnya. Saling memaafkan dan dimaafkan. (Saya merepek ke?)

But, 1 more issue. FORGIVE & FORGET. Senang ke nk buat eh??

black_mel said...

Fathiha Zainal:wahh...falsafah2,nice..itu issue jugak..bole jd ur issue...xnk nnti sy bt issue sy jgk..bole?

NAJ HEBAT said...

mmg 'sorry' and 'maaf' tu bleh lembut kan hati org..
lg2 pompuan.. bile laki ckp cam tu je sah2 hati lembut balik..
so maaf ni kengkadang skdar kata2, tp x bg effect akceli..

black_mel said...

NAJ HEBAT:yup2...tp ssh nak ungkapkan perkataan tu..

SuRayA^i. said...

kdg2 kite ssh nk mntk maaf sbb kite x sedar yg kite da wt slh..or kite x nk mngaku slh..
sy kdg2 gtu gk tp pas mntak maaf mcm lapang terus je dada ni XD

black_mel said...

SuRayA^i.:yup2...setuju...nk mgaku silap tu pun ssh jgk..

|arieza| said...

mmg setuju sgt. bila bab nk mintak maaf kt parents, punye lah malu hahha mgkn sbb kita hormati & sanjung diorg plg tinggi. so rasa malu after dh tua kita ada salah tu sgt tggu.. hehe :p just my 2cents too :)

black_mel said...

|arieza|:yup2...mungkin btul...bru bgn tdo ker?hehehe..

Fathiha Zainal said...

Mksd mel? Mel wat 1, sy wat 1 ea? ;) Issue yg sama, but based on our own opinion.

hBz said...

tolong banned IP beliau.muahaha

black_mel said...

Fathiha Zainal:bknn...tiha buat la..tp if tiha xnk bt..sy buat..tp tiha ulas lagi best..better tiha bt..

black_mel said...

hBz:ip saper?haha...esok mcm x ujan jer..

Decorater [MisS N] said...

perempuan mudah memaafkan tapi susah nak melupakan kesalahn org lain.... erm, tak tau lah samada sume pompuan or just myself..ahaks...
[dis is my secret actually..so,keep it secret ya :)

farenova said...

akak pulak jenis senang cakap mcm amer budu tu, sampai dulu kawan2 kat uitm panggil akak gelar akak... " sori sangat-sangat"...tu die si 'sori sangat-sangat' dah datang.huhuhu


nway paling penting dgn ibu bapa memang penting..

thanks for sharing is caring!

black_mel said...

Decorater [MisS N]:ok...i will...nmpk gayanya kena belajar sifa2 wanita dgn deco...hehe..

black_mel said...

farenova:hehe..waa...sedap gelaran tu...tp x salah pun nk ckp benda tu...org lain keberatan nk ckp tp kak fare x kisah kira ok la tu..hehe..

Dak Wan said...

Minta maaf dan mengaku kesalahan tu penting, terutama untuk perempuan yang bakal menjadi emak dan isteri orang. Kalau masa bercinta pun susah nak maafkan pihak lelaki(bf)kalau si dia minta maaf, kalau dah kahwin nanti macamana plak erk?

black_mel said...

Dak Wan:yup..btul..kena biasa mintak maaf dan memaafkan kesalahan suami atau husband..