head

Nuffy

Monday, October 11, 2010

Blogger Seorang Yang Menakutkan?





Semasa aku berjalan-jalan di google aku terserempak dengan gambar ini.Betulker blogger itu seorang yang menakutkan?Pernah tak anda atau kawan-kawan anda ataupun musuh-musuh anda yang mempunyai blog mengalami situasi mati pucuk?mati akal,mati kutu ataupun mati-mati yang seangkatan dengannya?

Sebenarnya terdapat beberapa situasi dimana seseorang blogger itu telah membuat jadual sehari satu entry untuk mengelakkan follower ataupun traffic menurun.Pada pendapat aku,bila kita sendiri telah meletakkan syarat sehari satu entry atau sehari dua entry kita telah kehilangan nikmat berblogging.Sebenarnya aku pernah mengalami situasi tersebut apabila aku meletakkan syarat untuk mengemaskini blog sehari sekurang-kurangnya satu entry dan apabila berlakunya situasi mati akal,memang tension tahap dewa kerana aku rasa seperti terpaksa menulis.Hasilnya beberapa penulisan aku sebelum ini seperti rasa nak kena pelempang jer.

Setelah hampir setahun berblogging,sekarang aku tidak menetapkan sehari berapa entry.Aku menulis apabila mempunyai idea.Itu adalah lebih baik daripada aku menulis merepek-repek tak tentu pasal.Aku teringat pesanan sahabat blog aku masa aku mula-mula berblogging

"bro,jangan kejar nuffnang sebab nanti kita akan kehilangan nikmat berblogging"

Alhamdulillah,berkat tunjuk ajar beliau dan beberapa rakan blogger yang lain,aku masih berada dalam dunia maya ini.Kawan aku tu dah menjadi otai,takleh lawan penulisan dia.Blogger perlukan idea,mana nak cari idea?Idea boleh datang dari banyak cabang antaranya bermimpi,melalui pengalaman,melalui isu semasa dan cerita tentang makanan atau resepi2 rahsia pun boleh.

Tips apabila kehilangan idea?Senang sahaja ikut langkah dibawah,:

@Terdapat sebuah bulatan(hanya untuk window 7) di sebelah kiri bawah laptop anda?
@Tekan bulatan tersebut
@Kemudian apabila keluar kotak yang berukuran 7-8cm lebar(aku agak) ada satu segiempat yang tertulis "shutdown",
@Tekan butang tersebut dan secara automatiknya  komputer anda akan keluar black screen.
@Lepas itu,capai kunci kenderaan anda dan keluarlah berjalan-jalan,membeli belah atau bersukan,nascaya apabila anda balik anda sudah mempunyai idea untuk menulis.

17 comments:

Fiffy said...

xlak pernah aku ada prob macam ni even dah lebih setahun blogging. ala, blogging ni bagi aku utk lepas geram je. aku bosan2 xde siapa nak aku ngadu masalah aku aku cakap la kat blog.

xtau la kalau blogger tu nak kejar trafik duit or what.

hBz said...

housemate aku do. blogger menakutkan,menggilakan, meng segala meng la senang kata. tu, dalam bilik duduk senyap je kat penjuru. dah beli meja study cantik2, beli plak meja lagi satu. sebab senang sikit nak menyorok tepi dinding. haish..blogger ni memang gila!

FarhanaDr said...

Okey.. Nak shutdown daa ni..

Hmmm.. Betul.. Nikmatnya berblogging bila kita tulis ikut rasa dari hati, bila rasa datang kita tulis.. Tak de pengaruh mana-mana anasir.. :)

Bungakopi said...

skang ni aku dah ilang nikmat berblogging rasanya. dulu waktu awal2 buat blog...aku tulis dengan setulus hati je. tp bila aku tau ramai la juga kwn2 u skodeng blog aku, jadi mcm taik dah tulisan aku, cover itu cover ini. dlu aku tak kisah pon letak gmbar hodoh..skang ni pk mcm2 nak letak gmbar. huhuh

aku pon letakkan syarat dlm berblogging, cthnya 2 atau 3 hari msti ada 1 entri. akhirnya aku jd mereng sbb waktu sibuk gilaaa pun rasa ada tgggjawab utk update blog. huhu

baca ni baru terpk.
thanks bro.:)

black_mel said...

Fiffy :ramai yg berblogging sbb duit...

hBz:xpa..biarkan dia dengan dunia blogging..khayalan semata2..apala nak jadi ngan kawan hang..

FarhanaDr:yup2...setuju dgn doc...

Bungakopi:yup2..takut kita dibebani tanggungjawab yg x sepatutnya..selesaikan mna yg penting dulu..welcome;)

Langit Pertama said...

Betul gak.. Aku penah gak nk update blog tiap2 hari. Tapi aku ni jenis ikot mood, time terpaksa update tu rasa nk mntah je...

Bila paksa diri, ayat pun terkaku-kau dan takde flow dlm penulisan...

Huhu.. Walaupun tak popular, tapi aku hepi dan syg blog aku sgt2..

black_mel said...

Langit Pertama:ko femes dow langit...kalau orang tanya langit no 1 apa?conform aku jawab langit pertama..hehe...aku pun syg blog aku...;)

Umie Nadhirah said...

Shut Down!!!
Jum jalan?HAHA.

¶A.K.I¶ said...

kah kah kah!!

idea mmg xley blah~~
aku lak kan..
spesis byk nk cete...
tp bl ngadap pc... jem!
so kua tah ap2...
moralnya...
bkn sng nk jd sng!
ahhahah

NAJ HEBAT said...

paling paling pon.. aku cakap

"pulangkan....! pulangkan!!.."


tu je la..



yang.. 10.10.10 dah lepas..


kite?


haha


la~la~la


bodo, sewel sudaa..

molmolla said...

aku guling2 jeee kalau takde idea :D

fndrocka said...

Aku risau bila idea terlebih-lebih..sebb kalau post byk2 bukn ada org baca.post sket2 dah la.hahq

yott said...

yup..stuju, kalau paksa mmg takde idea nya..
skrg blog ni dah ok dah..bln sept hari tu mmg nmpk mcm lain mcm sikit..hehe

shasha said...

Aku plak lebey ska blogwalking dan baca blog org ja klo dh tkde idea k tulis pape..

idea ni unexpected. kekadang dia mai mencurah2 mcm air terjun. kekadang lak kering kontang cam kemarau js..huhu

black_mel said...

Umie Nadhirah :haha..jom2...

¶A.K.I¶ :setuju..dan bukan susah nak jadi susah...

NAJ HEBAT :kita 20.20.20 la..haha...

molmolla :guleng2?haha..baik tido jer..hehe..

fndrocka :haha..btul2..kalau blogger famous lain la...

yott:lain macam?hehe...mcm mana??apa yg lain??

shasha:bagus2...ni datang sini mean xde idea ker?hehe..

ribena.illina said...

haaaa bena ni kehilangan idea lah ni. penyakit ni baru dtg. aduhh. tapi bena x kejar nuff tuh. hohoo~h

yott said...

haha..entry2 masa tu bnyk berunsurkan " saintifik "...x brapa nak fhm..