head

Nuffy

Sunday, August 8, 2010

Gila Ker Lu Mintak Gaji RM800

Kerajaan anggap cadangan Indonesia tidak munasabah

PORT DICKSON: Membebankan dan tidak munasabah. Dua faktor ini saja sudah cukup untuk membuatkan kerajaan Malaysia menolak cadangan jirannya, Indonesia yang mahu menetapkan bayaran minimum gaji pembantu rumah rakyatnya yang bekerja di negara ini sebanyak RM800 sebulan
.

Agak-agak la kalau nak mintak tu.Gaji 800 sebulan?Memang tak munasabah gaji minimum untuk pembantu rumah.Kalau macam tu baik bagi kat rakyat tempatan jer kerja pembantu rumah.Letak gaji RM1000,mesti ramai rakyat tempatan yang jadi pembantu rumah.
Kepada amah-amah yang nak gaji 800 tu,sila dengar sini yer.Aku kerja pasaraya starting dulu pun gaji RM630.Gaji staff biasa kat pasaraya giant pun ada serendah RM600.Itu kerja pasaraya.Dah conform2 hari2 kena loading barang.Kerja separuh mati,sebulan baru dapat RM600.Tapi sebab apa ada orang yang sanggup kerja macam tu?Itu membuktikan rakyat Malaysia tak memilih kerja.
Pada pendapat peribadi aku,boleh bagi amah gaji RM800-RM1000 tapi dengan syarat lepas tu gaji diorang kena tolak dengan penginapan,makan dan barang keperluan yang diorang pakai.Diorang bayar sewa penginapan RM300 sebulan(paling rendah) dan makan aku rasa RM200 tu kira bertimbang rasa dan dengan RM100 untuk barang-barang keperluan yang diorang guna macam ubat gigi,sabun mandi,sabun basuh baju dan lain.
Itu jer cara nak mengajar orang yang tak reti bersyukur.Majikan macam sedara aku siap beli baju,kain dan macam-macam lagi sebab nak jaga pembantu rumah dia tapi last-last pembantu rumah dia lari macam tu jer?Tu nak kira macam mana?

p/s:Sori..aku busy sedikit..tak sempat nak melawat blog-blog rakan2.Nanti petang atau malam ni aku datang blog korang.Thanx kepada semua yang menyokong blog picisan ni.

13 comments:

yott said...

bkn takat lari dari rumah jer
siap ambik barang emas majikan pun ada!
kirim salam lah nak gaji bnyk tu..huhu..

Langit Pertama said...

Indonesia ni dh gila kot. Dh la cari mkn kat negara org, pandai plk nk demand2.

Buat semak jer...

fiezah91 said...

dah la menupang kat negara org.. suka suki dia je nak mtk rm800.. haissss

intan izani said...

mmg tak setuju
byk cantik muke...
org dah bagi makan
temapt tinggal
byk pulak cekadak nak gaji rm800

kbykan org gaji tu pun
bukan pandai wat keje sgt
masak2 pun biasenye tak suruuh diorg

fnd said...

Yg 800 tu bg kat pembantu rumah yg professional takpelah...yg boleh masak..boleh bg tusyen..boleh updatekan blog

fndrocka.wordpress.com

missgee said...

Permintaan demi permintaan..
Bagi betis mahu peha..
hurmmmm

enyheartsdiamond said...

baik tak payah belajar tinggi.. kerja jd pembantu rumah je ;p

ahahahaa :D

¶A.K.I¶ said...

alaa...
endon ni bising je lebey..
dia miskin..
sbb tu laa

Solehah said...

haha...takyah layann..

y@n@ M!B said...

mmg kena banth keras² ni...masa kecik dlu pn penah ada prob dgn maid...nk basuh pggn mtk pakai glove..allergic sabun katernye..bengong jek! hehh~ -__-'

Hamzah Ian said...

dulu maid aku lari dari umah siap curi periuk ngan jam.. hahahaaha..

Bo the Nerd said...

Good entri bro! Derang ni mmg tak sedar diri punya spesis..

Sophie Al-yahya said...

aik..ni dah melampau la nie..
kalau buat kerja teliti takpe..
ni ade ramai je yg suka bermalas-malasan dan banyak alasan bila suruh buat kerja.