head

Nuffy

Sunday, July 11, 2010

Datang Tempat Orang Tolong Jaga Tingkah Laku

Ini entry aku yang terakhir kat penang.Malam ni aku akan bertolak ke Johor.Seminggu aku balik rumah ni,dah macam2 berubah.Perubahan paling ketara sekali,pendatang asing makin ramai kat flat aku.Inilah masalah orang2 kita ni,beli rumah flat tapi taknak tinggal,sewakan kat pendatang asing.

Aku nak tegur sikit sikap2 pendatang yang datang kat Malaysia.Ingin aku tegaskan kat sini,BUKAN semua TAPI kebanyakkan pendatang yang datang kat sini selalu perangainya tersangatlah buruk.Masa aku sampai jer kat penang minggu lepas,aku terserempak dengan pendatang Nepal dan Vietnam.Pendatang Nepal ni dia ada perangai buruk dia,diorang suka pakai kain pelekat tapi tak pakai baju.Hari tu lintang pukang minah indonesia lari sebab laki nepal ni kejar dia.Nepal ni memang tersangatlah gatal walaupun tak semua.

Begitu jugak dengan pendatang Vietnam.Pendatang vietnam ni walaupun dia cuma kawan dengan perempuan dari vietnam tapi,diorang ni berkawan siap tidur rumah perempuan.Tak kisah la bangsa apa pun tapi,tolong hormati adat dan kebudayaan masyarakat Malaysia.Lagi satu vietnam ni kalau berjalan,suka jalan tengah jalan.Aku rasa macam nak langgar jer diorang ni.Ingat vietnam ker suka2 hati jalan tengah jalan.

Banyak lagi sikap2 pendatang yang buruk.Pesanan kepada pendatang kat Malaysia ni:
Negara korang tak abis2 nak maki negara aku,rakyat aku tapi negara aku tetap bagi pekerjaan dan bantuan kat negara korang kalau negara korang kena bencana.Kita sama2 tolong negara  masing.Tolong hormati adat istiadat dan undang2 Malaysia.Kita serumpun,tak perlu gaduh2.

p/s:Aku tak sempat nak update dan blogwalking waktu cuti ni sebab internet tak ada dan aku busy pegi tengok wayang ngan karaoke..hehe..nanti aku balik johor aku datang melawat ok.Thanx all.

9 comments:

Iza said...

Bukan pendatang je yg ada sikap buruk....
warganegara pun ada jgk tabiat buruk. Cthnya kat taman aku tinggal ni, tgh2 mlm atau pagi2 ahad, remaja2 india ni parking kereta kat tgh2 taman, buka lagu paria kuat2, menari ramai2,bising betul, aku nk keluar buang sampah pun takut, bergaduh pun ada.mungkin pengaruh arak kot.....

nn said...

dulu ada juga problem macam ni sebab kat kawasan rumah ada kilang buat hostel for foreign workers. now, dah kurang sebab diorang dah pindah.

enyheartsdiamond said...

ouhhh.. kat komtar sangat banyak pendatang asing! lamanya tak turun penang.. rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..

cik ian@aH Lian~ said...

perghhhhh JOHOR tu!

Amal said...

encik, rasa nya orang yang kau tegur tak ada belog. eheh. lagi satu,pasal tolong hormat adat kita semua. memang betul. tapi aku rasa warganegara skrg yang tak reti nak hormat budaya sendiri.

^^

¶A.K.I¶ said...

cilakak karok xajakk!!!
cess

miEz haNeM said...

betul!
sgt setuju..
biar jaga adab sopan kan

Puan aiNa Rahman said...

yup...setuju. kepada beliau2, tolong berpegang kepada kata² "dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung".
=)

lovelyfana said...

betul3xx..sokong sgt ~~ hehe..salam pkenalan