head

Nuffy

Friday, July 23, 2010

Budak Sekolah Perangai Macam Tak Pegi Sekolah

Tersebutlah kisah~~~
Pada suatu petang,seperti biasa aku dan kawan-kawan aku akan memulakan aktiviti mencari minum petang di kedai-kedai berhampiran kalau lepas waktu kelas petang.Kalau takde klas petang,memang tak keluar petang.Tapi terjadi lak satu kejadian yang membuatkan aku rasa ada ramai budak-budak sekolah sekarang dah tak ada adab dan perangai macam budak tak pegi sekolah.Aku tegaskan kat sini sekali lagi,RAMAI...tapi bukan semua.

Masa nak cari kedai makan tu,member aku yang berkereta ni terpaksa lalu di kawasan persekolahan dan kebetulan pulak petang tu waktu budak2 sekolah balik dari sekolah.So,jalan memang jam disebabkan banyak bas-bas dan kenderaan waris pelajar yang parking kat tepi jalan.Itu memang lumrah la TAPI,yang buat jadi tak lumrahnya boleh pulak la budak-budak sekolah ni jalan kat tengah-tengah jalan.

Terlupa pulak aku nak bagitau,yang buat perangai macam budak-budak tak sekolah tu bukan budak-budak sekolah tadika dan bukan jugak budak-budak sekolah rendah.Tapi budak-budak sekolah menengah.Nasib baikla member aku ni penyabar.Pastu kereta depan kereta kami ni pun tekan hon sebab maybe dia nak cepat.Slumber jer budak sekolah tu sindir "Wah,dia ada kereta la.Berlagak,kereta buruk jer pun". dan yang sound tu budak sekolah perempuan. Aku dengar dengan jelas sebab kereta member aku tu bukak tingkap.Kereta dia sound tu dah jauh berani la dia sound.

Betapa rendahnya mentaliti budak sekolah tersebut.Baik kau pegi balik sekolah belajar moral dulu baru nak bising-bising.Lagipun,walaupun kereta mamat tu kereta buruk,At least dia ada kereta.Kau duit belanja pun mintak kat bapak,lagi nak bising.

21 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

haisshh
budak2 zaman sekarang

Langit Pertama said...

Faham sgt...
umah aku depan skolah menengah agama. Bebudaknye mmg suka jalan tgh jalan n wat dono je kat kete yg lalu lalang. Melintas jalan pn xde pndang kiri kanan dh.
Paling best mak ayah dorg pn suka suki je parking dpn pintu pagar umah aku n duk situ lama2 wlaupn dgn ketara keta aku nk kuar dan masuk utk anta n amik adik2 dr skolah laen.

Budak skolah skrg dh kebal sgt.

ASMI ASMIDAR said...

a'ah..
betul2..
..da taw slah tue..
tepi jelar
......mcm jln tue bpax dyer pnyer lak..sker2 na sound org..

Iza said...

salam...

itu budak2 kurang ajar namanya...

Amal said...

weh hang tak boleh lah nak compare mamat tu ada kereta, budak tu tak ada. dah kata tengah belaja lagi. lagipun, kalau aku jadi budak tu, aku pun sound gitu. selalu nya kan budak sekolah di beri lalu dulu, baru kereta lalu. kan?

y@n@ M!B said...

huhu biasa la dah nama pon budak sekolah...otak belum matang lg...

lg skt hati and xleh trime akal klu parents dorg yg perangai gitu...hehh~

¶A.K.I¶ said...

setuju!

huh... susah la kalu da terlampau "bijak"

MieZa said...

bdk2 br nk up..aku pon menyampah..

lumut said...

budak sekolah makin maju makin kurang pedoman...bukan kurang ajar..sebab nama pergi sekolah..tapi kurang pedoman....

kau kawan HBZ ker?haha..aku nampak gambar die kat entry bawah ni..=p

deus X machina said...

patut langgar je budak-budak tu, kerek sangat

shera said...

salam..sje nk singgah di blog ni..
nice blog..
be my follower yaa :D

touyakaruma said...

soalannya .... orang yang bagi hon tu angkat tangan ke tak ? kalau kat tempat aku .. bagi hon tak angkat tangan memang kami panggil berlagak pun .

p3perak said...

klu xde kelas ptg, sure korang sume kuak lentang.. kan? kan?? hehehehe...

dilog kami kt kmpus lain sikit..

"ceh,,bru pakai kancil je kot, tu pun bukan abis bayar.. hutang.."

fndrocka said...

nanti budak tu jawab balik " alaa kalau aku dah besar aku belilah kereta...aku kan sekolah lg"

haha..budak tu provok jer tu..takyah nak goyang.small matter

black_mel said...

aNiSa hANg tUaH:yup...bdk2 zaman skrng mmg ssh nak paham..

Langit Pertama:yes..dah ada menyokong pendapat..aku...
btul2..hanya jauhari yang mengenal manikam.

ASMI ASMIDAR :yups...belajar la adab skit kn..ssh nak paham bdk2 skrng..

Iza:yup..mmg kurang..

Amal:nothing to say..u always hv ur own ans..

y@n@ M!B:haha..yups..tu pun satu hal..

¶A.K.I¶ :yup2.."bijak sangat"

MieZa:;) harap diorg cepat matang..

lumut :thnx lumut..kwn hazri??erk??hehe..yup..kwn seuniversiti..x la baik sgt..dia kan otai..sombong lak tu..

deus X machina:anak kucing pun aku tak berani nak langgar..tp ppuan tu lawa kot bro..

shera :thnx..i will..

touyakaruma:x perasan lak..aku rasa x kot..sbb kat sini mmg jrng sgt2 aku tgk org hon angkat tangan..angkat jari tengah banyak..

p3perak :haha..mmg la diorg x abis bayar..siapa nk beli kereta cash?mmg kena cari dgn lembaga hasil la jwbnya..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

budak sekolah sekarang dah tak macam dulu2... makin teruk.. tapi tak semua la... yang teruk tuh melampau-lampau..

ribena.illina said...

budak2 zaman skg..huhuh~
kalu laki noramal la kan..
ni perempuan wooooo~
ish2...

FarhanaDr said...

Mungkin mereka lupe pesan orang tua-tua kerana mulut badan binasa..

Lia3003 said...

alah, klau dia belajar moral tp kalau x bermoral sama saja.. tp budak sekang, memang bi-ya-dap.. saya pn kadang2 hilang sabar, rasa macam nak baling kasut high heel je kat muka dorang

Yatre Hayati said...

sebab dia tahu, kalau orang langgar dia, dia tak kan salah. haih..tapi memang la., budak skang memang pelik dan lain...

she said...

apa punya budak la.