head

Nuffy

Thursday, June 10, 2010

Semut Mati Kerana Gula Sebab Utama Peniaga Mogok


Setiap tahun,masalah gula ni tak penah selesai,daripada aku kerja pasaraya 3 tahun lebih sampai lah aku dah sambung belajar balik,masalah gula tak pernah selesai. Dah 4,5 kedai aku pegi tanya gula semuanya cakap stock belum sampai.Tengok kat keliling kedai tak ada semut, maybe semut dah makan semua gula-gula dia.Nanti beras naik harga,semut makan beras pulak.Kenapa semut tak makan garam?

Ini masalah peruncit yang kononnya mogok taknak jual gula sebab barang2 kawalan dah kena lesen.Come on la,tak rugi pun korang tu kalau tambah satu lesen jer lagi.Bagi aku senang jer, peruncit2 ni naik lemak bila semua kemahuan diorang dituruti.Untung sikit2 dah la,masa harga minyak naik,sibuk diorang nak naikkan harga barang2,tapi masa harga minyak turun apsal senyap jer?

Aku sebenarnya dah muak dengan sikap sesetengah peniaga ni.Terdapat cara mudah untuk kawal harga gula dan juga bekalan gula ni.Caranya,sila bangunkan pasaraya2 besar seperti giant, tesco, carefoour dan lain2 lagi kat setiap daerah. Contoh paling senang kat rumah aku di penang,dalam lingkungan 30km ada 7 atau 8 buah pasaraya besar,so aku tak perlu risau bekalan gula atau barang2 kawalan lain sebab pasaraya2 besar ni takkan kekurangan bekalan gula KECUALI pengilang buat hal.Kedai2 runcit kat kawasan aku pun takda pilihan lain supaya letak harga barang2 sehabis murah.

Masa aku kerja dulu,aku dengar cerita rangkaian pasaraya terbesar didunia WALMART dah dua kali buat permohonan untuk masuk ke Malaysia tapi ditolak sebab tentangan besar2an daripada peruncit2 kecil. Kalau WALMART berjaya masuk ke Malaysia baru padan muka peruncit2 yang konon nak mogok ni.


p/s:Masa beras kekurangan stock dulu pun aku relax jer sebab kat Giant sentiasa ada stock.

p/s:Kepada peruncit2 yang tamak,jangan lupa kuasa pembeli.

p/s:Gambar dari google.

11 comments:

Langit Pertama said...

Salam..
Marah tul nmpak...
Nk kongsi sket...

Peruncit cuma dpt margin dlm 10% je manakala hypermarket dpt kurg pd tu. Tp hyper dpt jual dlm kuantiti yg sgt byk, so dorg kene bli stok dgn sgt byk dan sgt kerap. Lbh byk n lbh kerap bli stok, lbh pjg tempoh hutang n lbh byk FOC dorg dpt...

Utk brg terkawal,cth gula cuma margin 5sen sekilo, beras lak dlm 50sen utk 10kg. So peruncit rs tak padan nk byr utk apply lesen...

Kenaikan harga brg bukan ditentukan sepenuhnya oleh peruncit, tp pembekal dan pengedar. Kalo pengedar kata brg dh naek harga, peruncit terpaksa naikkan harga..

Kesimpulannya, owner kedai runcit mmg tiap ari pening kepala sbb payment, stok n harga brg. Jom la kte bg mereka peluang berehat sebentar bersama Kit Kat...

black_mel said...

tq langit untuk penerangan tu..tp masalah gula or beras ni akan berlaku setiap tahun kan..xpe..masing2 ada pendapat sendiri..thnx untuk komen yang panjang dan berinformasi...

y o t t said...

prblm gula, beras dan sikit hari lg tepung, telur ayam, ayam.. setiap tahun kita dengar...entah bila akan selesai

Cik aiNa said...

yaaa ..itu dia..sokong mel. gula naik semua nak naik..hampess btol

y@n@ M!B said...

salah satu restoren kt bangi nama azura, owner dia ckp xde motif pon peniaga nak naikkan harga makanan bila harga gula naik sebab untung sebelum harga gula naik pun dah cukup banyak..

memang orang tamak je yang suka nau guna alasan, "harga gula nek, brg len pun kena nek arge " hehh~ (-_-")

¶A.K.I¶ said...

as a user a.k.a pengguna...
kte ada hak untuk survay harga harga dan beli mne yang bagi harga murah.

so...
kdai yg da taw jual mhl 2..
xyah laa masuk cari barang....

Iza said...

Di sini pun sama jgk, susah nk dapat gula sampaikan dah blh basuh bekas gula (utk simpan) tp bila aku balik kg (perlis), aku hangkut byk2 gula...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

isu gula kat msia mmg xpernah habes. try p sempadan. berlambak !

nawal said...

peruncit sekarang bijak ooh!

black_mel said...

to y o t t:benda ni xkn selesai selagi permintaan tinggi...

to Cik aiNa:nak buat mcm mana..dah biasa sgt...

to y@n@ M!B :sebenarnya diorg x rugi pun kalau setakat harga gula naik..

to ¶A.K.I¶:murah mmg banyak..tp slalu takde stock..tu yg ssh..


to Iza :mmg pun..sbb kat siam tu gula mahal..so bnyk la sikit..

to miss lolly a.k.a luvfareda:haha..miss lolz selalu beli gula kat sempadan ker?hehe..

to nawal :dulu lagi bijak..cuma dulu pengguna kurang bijak..sekarang pengguna sangat bijak...

~AkukahMilikmu~ said...

so kurangkan mkn gula.pala pun tk pening pikir harga gula naik ke tak.biasa la adat org niaga.pantang naik skit, sme nak naik sama.tamak.