head

Nuffy

Saturday, April 24, 2010

Pinjaman PTPTN RM3500 dah tak mencukupi

Pagi ni bangun jer macam biasa,check air,tengok2 takde lagi.Macam hari2 sebelum ni,air masih di catu lagi.Kalau ikut jadual catuan yang diserahkan,kemungkinan besar sampai hujung bulan ni jer,tapi aku tetap tak paham,setiap petang hujan masih lagi kena catuan bekalan air.
Ok,berbalik kepada tajuk asal aku,aku rasa pinjaman PTPTN untuk kos aku sebanyak RM3500 dah tak mencukupi untuk zaman sekarang ni.Kenapa,ok..

Aku ambik kira kos2 purata yang perlu di bayar 1 semester.

1)+-RM1500(yuran universiti dan yuran penginapan)baki RM2000
2)Buku 1 Subjek +-RM80,(5 sujek=RM400)baki RM1600
3)Beli alat2 tulis,photostat=RM50,baki RM1550
4)Topup sebulan +-RM30(5 bulan=RM150)baki RM1400
5)Maintainance motor dan minyak motor+-(RM250 untuk 5 bulan)baki RM1150
6)Tiket bas balik penang untuk cuti mid sem dan akhir sem+-(2 hala RM130 2 kali balik=RM260)baki RM890
7)RM100 untuk kos lain2 yang emergency macam pegi klinik,beli ubat dan bla2 baki RM790
8)790/5bulan=RM158sebulan untuk makan=1 hari 5ringgit lebih..

Busuk2 pun sehari kalau 2 kali makan RM10 ringgit..belum kira air minuman kat sini banyak klorin kena beli air 5 liter seminggu 1 botol,Macammana nak cukup?

Ada pulak short sem yuran RM300++..conform la tak cukup..Pastu bila call parents,"lain kali jimat..Ini belanja boros jer,orang lain boleh jer simpan"Dah abis jimat dah..buku aku beli 1 jer,topup sebulan RM10 pun jarang tapi still tak cukup jugak.

Kalau loan PTPTN naik RM5000 aku rasa cukup kot,baru la tak payah nak mintak duit dekat parents.Bila la nak abis belajar ni.Dah keje baru la leh blanja puas2 sikit.Tapi loan RM3500pun liat orang nak bayar,kalau RM5000 lagi la liat..Diorang pun serba salah nak bagi pinjam banyak.
Situasi ni ibarat "Kentut bunyi bau hapak,kentut tak bunyi bau bangkai".


16 comments:

p3perak said...

1st!!

p3perak said...

lawa layout baru..
suka..
laju sikit loading..

p3perak said...

ok, idea dtg..
komen!

kami nak p praktikal, sem depan..
tapi yuran still kena bayar..
even x duduk hostel,
x guna perkhidmatan..

tu termasuk tak??

p3perak said...

eh..
sure ganjil kan..

ok, genap!!

wish me best of luck utk paper ptg ni..

hehehehe..
sorry!!

Bo the Nerd said...

Layout baru ke Mel?

RM3500 tu dulu PTPTN setting agak lama dah (tak silap aku tahun 2000 kot). Patut revise balik sbb semua benda naik.

Bila dah kerja nnt pun, belum tentu boleh selesa nak belanja. Nak simpan utk kahwin, rumah, kereta dll.

Aku pun masih belajar lagi walaupun dah kerja dan kawin.

╚► capital S hana ◄╗ said...

wuu~
skunk duet mcm x ckp nk wat pape
haish~

nasikputeh said...

aku pon rasa xcukup sbenanye..
dulu lainla.. skang sume mende dah naik.. nak bli ink printer pon pk byk kali.. nak bli kertas.. pk byk kali.. nak makan pon kdg2 puasa jelah.. air.. hari2 air kosong nak jg suara la kunun...

utk p3perak. rasanya ok lagi kot kena byr yuran walopon tga praktikal sbb kita masih lagi bawah seliaan u, bukan dah x berhubung dgn u langsung... cuma kalo u anda mintak yuran penginapan tu baru mintak pertimbangkan balik.

nawal said...

kene keje part time nih ni blackmel kt kfc.. dpt 1000++

eh. satu lagi, layout nmpak mcm matang.. lawa!

NAJ HEBAT said...

kurangkan belanje: puasa sunat, mkn sikit je, ambik lauk murah2, topup rm5, tak payah msg awek, buang duit, buku pinjam member jiran seblah..

tadaa!! (tekseksa idop hasilnya)

KERAK NASI said...

seksa aku dah habis..hihihi

Pensel Kontot said...

erm wat keje partime...
cam aku dlu wat keje partime...rm3500 memang xcukup

Pensel Kontot said...

erm wat keje partime...
cam aku dlu wat keje partime...rm3500 memang xcukup

Frodo Baggins said...

sekarang ni semua serba x cukup. tapi lu nyer pepatah karam singh walia tu mmg gemparr jeb. hahahha


>>___<<

hans said...

yups
itula pasal
duit malaysia kecik
tu barang mahal tu

syLph said...

belaja la berjimat.

|arieza| said...

tu la.. yg budak2 xnk byr tu, bg impak kt budak2 yg akan dtg. kesian doh utk budak2 yg akan dtg. dsbbkn org2 lain yg mls nk byr, nnt ptptn lagi ketat nk kuarkn pnjmn, kang ada yg xberkesempatan utk stdy. kesian...