head

Nuffy

Tuesday, March 30, 2010

Pengalaman dan Pelajaran dalam pekerjaan

Dalam tempoh 3 tahun aku kerja dulu,aku pernah bekerja kat pasaraya dengan 2 ketegori ketua.First ketua yang naik berdasarkan pengalaman,Second ketua yang naik berdasarkan pelajaran.Aku lebih suka bekerja dengan ketua yang naik dengan pengalaman sebab selalunya tak menyusahkan orang.

If ketua yang naik berdasarkan pengalaman:Senang nak bekerja dengan orang2 yang macam ni.Aku pun tak banyak masalah sebab diorang tau apa benda yang perlu dilakukan dan apa benda yang patut di dahulukan.Diorang ni pulak jenis yang tak berkira sangat.Walaupun diorang ketua,diorang lebih suka duduk kat floor,buat keje2 staff.So,sebelum closing jer,keje2 dah settle.Kalau datang esok pagi masa nak opening,siap ada masa untuk breakfast.Kira planning diorang memang terbaik.Aku respect gila2.

Pastu head aku di tukarkan ke bahagian lain,aku bekerja pulak denga head baru lepas degree.
Beza:Head yang naik disebabkan education ni serius keja penat.Diorang suka postpone keje.Means macam kurang tanggungjawab.Bila kena maki dengan customer diorang dah mengelabah,kadang2 diorang lak maki customer.Benda yang HARAM dilakukan kalau kerja pasaraya.Mana leh maki customer.Sindir2 pun tak boleh.Lagi satu,diorang lebih suka duduk office.Bagi tugas2 kat staff pastu duduk kat opis.Pikir la macam mana nak buat janji settle,xdenya diorang nak tolong.

Aku penah lunch dengan diorang,aku supervisor masa tu,Dia cakap,"aku dah study dekat 4 tahun,sekarang inilah hasilnya.Keja relax.Kalau nak buat keja staff,baik lepas spm jer aku masuk pasaraya".Terasa jugak aku dengan kata2 dia.Dia siap cakap lagi,"kau tak yah tolong staff2 tu,itu sebab diorang tak belajar.Kau tolong aku buat report."

Division Head aku chinese,dia penah cakap.I know,You susah kerja dengan diorang tapi you kena ingat. If you kerja dengan head with experience,diorang macam ada sama level dengan you,you dah boleh predict apa yang nak kena buat sebab you pun dah kerja 3 tahun.Sebab tu you rasa senang.TAPI,when you kerja dengan head with education,umpama macam you duduk tingkat1,diorang duduk tingkat 3.Sebab diorang ada pandangan dari atas and why not kita cuba idea2 diorang.Aku setuju..TAPI.....

Kena pressure sikit pastu berhenti,last2 aku keje dengan boss lama aku balik..Happy ending...


p/s:Ini cerita masa aku keje pasaraya dulu,tahun 2005-2008..Sekarang aku seorang student..Sambung belajar balik.Bidang lain aku tak kisah,tapi nak jadi leader pasaraya,aku rasa pengalaman sebagai staff jugak diperlukan.Sebab tu training untuk MT(Management Trainee)kurang2 6 bulan.
 


14 comments:

wong ah ian said...

testing

wong ah ian said...

aku fes!..yeehaaa!!!

black_mel said...

to wong ah ian :oit2...aku nak mintak tolong...

si gila said...

aku pun penah jadi orang bawah.
memang sakai jugak lah kerja dengan head yang naik dgn education nih.

FarhanaDr said...

Soalan standard seorang wanita pada lelaki.. Erk.. Berapa umur dik? Hik hik.. Saje jek.. ;p

wong ah ian said...

mintak tolong ape?..ko buat lawak, aku spam sampai seratus..hahaha

cikgadis said...

huu...kiranya ketua yang jenis kedua tu x best la.. agak memandang rendah org lain..
huuu..sabar ja la..

wong ah ian said...

kalau ko keje ngan aku mesti ko lagi suke..aku ajak main blog je x payah penat2 buat keje..customer marah kite pukul terus bagi senyap, klw dia report kite brenti carik keje lain..haha

act aku pun penah keje pasaraya dulu..Isetan Lot 10...heaven keje situ..aku jage supermarket..ramai customer foreigner. smp aku blaja japs sikit2 tuk communicate ngn dorg..tp customer melayu yg shopping situ paling belagak..bajet org kaya la..cis!..

black_mel said...

to si gila :diorg xde pengalaman..ssh nk handle..

to FarhanaDr:umur samaran saya ialah 19thn..hehe..

to wong ah ian:hehe...x jadi2..hehe..kau bila nk kawin?(ubah topik)..hehe..

to cikgadis:yup...nk wat cmner...

to wong ah ian:keje ngan kau?haha...mana sama bidang...mmg niat nk keje dgn kau dh..tp xde rezeki..bidang lain2...yup2...cust melayu mmg action skit kalau ada duit..harga x sama 20sen pun berkira..

Solehah said...

tu la pasai..ada la pro n kon dia..tetiba ak ux tau nak komen apa..hehe

♠ayuzdeathwish♠ said...

sng citer kje makan gaji mmg seksa~
jom la jadik bos~
wakakakakaa

-C.Gad!s- said...

ohh..ini blog black mel lah....

hihihi...
kerja siksa...
jadik student best!


-cik cumey-

black_mel said...

to Solehah:haha..xpe..topic khas mcm ni mmg susah nk komen..

to ♠ayuzdeathwish♠:meh aku keje dgn kau..ok x?

black_mel said...

to -C.Gad!s-:erk...naper?ada jumpa kat mana2 lg ker blog ni?