head

Nuffy

Wednesday, January 27, 2010

Takdir Atau Kebetulan

Selalu bila sesuatu benda yang tak dirancang tiba2 terjadi orang akan cakap kebetulan.Tapi,betulker ianya kebetulan atau suratan takdir?Aku percaya,ramai orang yang penah mengalami peristiwa kebetulan ataupun takdir.Aku pernah alami banyak kebetulan.

Situasi 1:Aku dengan roomate aku suruh parents kami beli tiket bas balik dari penang ker johor.Tak rancang langsung kami nak balik hari apa,bila,naik bas apa,tapi masa aku pegi bus stand,orang jaga kaunter ckp no resit bas aku xde dlm rekod.dia ckp xpe,sbb ader 1 org penumpang x dtg.Kalau dia tak datang,awak bole ambik tempat duduk dia.Last2,beberapa minit sebelum bas bertolak,ditakdirkan Allah s.w.t roomate aku naik,rupa2nya,sit yang dia bg tu sit member aku.Memang kebetulan kan?Kebetulan jugak,ader 1 orang penumpang x jadi balik ader emegerncy kes.So aku amik tempat duduk dia.

Situasi 2:Member yang sama.Aku nak balik penang lak.Dia mula2 xnak balik.So aku beli tiket 1 jer.Last2 dia teringin nak balik.Macam vavi.Dia pun beli tiket 2 hari sblum balik.Kami langsung tak tgk tiket.Last2 masa naik bas,dia duduk sebelah aku.Haiz..ingat awek,rupa2nya buweek...Haha..takpe..dia member baik aku..so no hal..

Situasi 3:Ni masa aku nak jaga arwah nenek aku kat hospital.Aku sebelum tu busy dengan keja.Last2 aku amik cuti 10 hari.Aku cakap kat bos aku,kalau dia tak bagi cuti,aku berenti.So,sebab bos aku ni baik dengan aku,dia pun bagila cuti.Aku pun balik KL,terus tunggu kat hospital.Ingat nak jaga arwah nenek aku sepanjang 10 hari,tapi,nenek aku meninggal tak sampai sejam pun aku jaga dia.Kebetulan aku ambik cuti 10 hari so aku boleh ikut majlis tahlil dengan kebumi sepanjang 3 hari.Kalau aku tak cuti,memang susah nak dapat emergency leave.

Kesimpulannya pada aku,kebetulan yang terjadi adalah takdir ataupun qada' dan qadar daripada Allah s.w.t. Sebenarnya,banyak lagi benda2 yang kebetulan yang terjadi kat aku,tapi aku xleh nak liskan lagi,sebab tulis panjang2 x ramai orang nak baca.Lagipun takut huruf kat keyboard aku ni hilang...So..bertemu kita lagi di lain hari dan di lain masa.Hehe...

26 comments:

{lumut} said...

boleh plak tkut huruf kat keyboard ko ilang kan..hehe...

beb..
nape lak ko tunggu ah ian komen kat blog aku..haha..die nga berperang dengan kerja die lah tuh..wakakkaa...

bagus ko pon makin insaf..=p

|arieza| said...

always believe, things happen for reasons. hidden reason, perhaps. but there are times, things just happen... kebetulan & takdi, klu dikaji2, semuanya berpunca pada asas yg sama, yakni dari Dia..

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

bila kita nak kebetulan jumpa nih?

Ms.Independant said...

situasi kedua tu memang amazing lah!
aku slalu mintak dpt dok sblh pompuan.
tapi dpt sblh ntah laki mane ntah!
hish.

hBz said...

jom pi beli 4D nak. hang ni macam ong je

black_mel said...

{lumut} :haha..tekan bnyk2 kali nanti cat ilang..
xde la...kan korang 1 geng...selalu dia ada komen..ari ni xde lak...

black_mel said...

|arieza|:wah...nice2 arieza...ko pun dah insaf,,,

black_mel said...

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ :ko tunggu kat bus stand batu pahat,aku mesti dtg...

black_mel said...

Ms.Independant :haha..yup2..kebetulan..siyes x tau smpai ari kejadian..

black_mel said...

hBz:aku insaf dowh...baca entry lumut terus aku jd baik..hehe.

Cik aiNa said...

ye mel..satu kebetulan juga telah berlaku pada aina smalam..syukur sangat2.

black_mel said...

Cik aiNa :erk??kebetulan aper?citer la...

FarhanaDr said...

Ku dedikasikan lagu kenny remy martin untuk black.. Suratan atau kebetulan. Hehehe.. ;)

SuRayA^i. said...

mungkin kte buleh nmekan ianya sbg kebetulan yg sudah di takdirkan..haa btul x? XD

POSH76 said...

perjalanan hidup kita mmg sudah ditakdirkan....jadi berdoalah bnyk2

black_mel said...

FarhanaDr :lagu tu x rock..xnk....hehe..

black_mel said...

SuRayA^i. :yup2...setuju...

black_mel said...

POSH76:insyaAllah..thnx..

NiNa' said...

teringat arwah nenek yg baru meninggal minggu lepas..huhuhu

apa2 pun..kebetulan pntg juge dalam hidup

black_mel said...

NiNa':yup2..setuju...berguna jgk dlm kehidupan...

Mohd Fahmi bin Hussain said...

bende mcm gini..dh bnyk kali jd kt ak..
korang pnh x bende yg korang mimpi jd btul2 lps 2..ak slalu weii..

black_mel said...

Mohd Fahmi bin Hussain :waa...ko lagi dasyat...aku belum penah lg..

Abg Din said...

takdir ke kebetulan... mmg dah lama abgdin simpan..tetiba bukak cerita lumut... itu yg buat abgdin teringat....

black_mel said...

Abg Din:abg din maksudkn kontest yg abg din buat ker or yg abg din masuk?

Abg Din said...

contest yg dia buat tu tak firm... bole ke buat contest suka suka tak ikut syarat...sedangkan syarat tu dia sendiri buat...

oklah contoh : klu nak pandu lori mesti ada lesen...

klu nak masuk u mesti lulus ikut syarat... bole tak klu tak lulus mata pelajaran yg di pinta... tak bole kan...

klu tarikh intake pada hb yg telah ditetapkan, mestilah kita kena ikut tarikh itu... bole tak klu masuk belajar kat u suka suka hati...

tu pasal abgdin hanya pemandu lori tapi ikut janji...

black_mel said...

Abg Din:owh...ok2..dh paham...