head

Nuffy

Friday, December 18, 2009

Maal Hijrah 1431


Diam tak diam,aku dah dua tahun dalam dunia blog ni(kalau ikut kalander islam).Kalau ikut kalander biasa pun nak dekat dua tahun la.TAPI itu kalau ikut tahun.Kalau ikut bulan,tak sampai dua bulan pun.Hehehehe....

Maal Hijrah atau Awal Muharram dikaitkan dengan perpindahan umat Islam ataupun penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w. umat dari kota Mekah ke kota Madinah.Ini lirik lagu Awal Muharram:

Awal Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan nabi dan umat Islam
Dari Kota Mekah ke Kota Madinah
Atas keyakinan dan iman yang teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu mari semua
Kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat
tegakkan syiar Islam

Untuk sepanjang zaman 3x

Walaupun simple,tapi penuh pengertian.Rajin2,nyanyi la yer.bukan susah pun lagu nasyid ni.

Selamat Menyambut Maal Hijrah aku ucapkan kepada seluruh umat Islam di dunia.


p/s:Post istimewa sempena maal hijrah

16 comments:

Liyana said...

pergh! buat gempak je buat blog dah 2 tahn,,terperanjat saya..

btw, salam maal hijrah

cik EPAL said...

salm maal hijrah....


klik iklan tm anda :)

nn said...

selamat menyambut maal hijrah juaa :)

black_mel said...

Liyana:haha...salam maal hijrah...bergurau di pagi hari..

black_mel said...

cik EPAL:thnx...slm maal hijrah jugak..

black_mel said...

nn:slm maal hijrah...

Cik aiNa said...

dah..baru abes nyanyi lagu maal hijrah..tingat time skola2 dulu..heee

black_mel said...

Cik aiNa :haha..sek dulu masuk nasyid ker?

Q.A.S.E.H said...

salam maal hijrah..!!
moh kite nyanyi reramei..

LUKISAN PENA said...

nostalgia btol lagu neih...

black_mel said...

Q.A.S.E.H:hehe..ok..jom nyanyi..;p

black_mel said...

LUKISAN PENA :yup2...mmg nostalgia..

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

dulu selalu nyanyi lagu neh kat sekolah masa sambutan maal hijrah. tapi off key laa...

oh, blog ko pun nice jugak nampaknya...

black_mel said...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai):wahhh...rajin smbut maal hijrah ker?aku dulu masa sekolah dulu kena kawat..orang lain berarak..

Decorater [MisS N] said...

hehe...last year,ade krnival rakyat (kat hostel) pas perarakn maal hijrah..deco ne handle game guli..(even dah tak ingat camne nk men guli..)
huhu,first n last deco terlibat ngan sume2 tuh..kenangan oh kenangan.....

Salam maal hijrah

black_mel said...

Decorater [MisS N]:waaa...aktifnyer deco nie...siap handle game guli..hehe..

salam maal hijrah jugak.