head

Nuffy

Wednesday, December 9, 2009

Aku kena H1N1

Ini bukan cerita bohong!!!

Aku pernah kena H1N1 kalau tak silap aku pada bulan october 2009.Aku pun tak tau macam mana aku kena sebab kat universiti aku masa tu,aku sorang jer yang kena.Bayangkan lah,ader 10 buah rumah kuarantin kat universiti tu,aku sorang2 jer kat umah tu.Nasib baiklah nenek kebaya tak datang cekik aku.

Ni bukan ubat kuat atau viagra mahupun tongkat ali dalam bentuk kapsul.Aku masih belum memerlukan benda alah tu.hahaha..Ini contoh kotak antiviral untuk H1N1 tu.TAMIFLU 75MG CAPSULE. Benda ni la yang goverment order berpuluh2 ribu kotak tu.Aku rasa ader 10 bijik jer kot.Doktor kat pusat kesihatan tu cakap harga dia dalam RM200++ .Masa antiviral ni sampai kat uni aku,dia cakap aku orang pertama try.So diorang nak uji kat aku.Hampeh..Nasib baik idup lagi..Suka2 hati dia nak uji kat aku.


Ni plak contoh kapsul dia.Jangan la tanya aku apsal tinggal sebijik jer,yang lain aku dah makan,kalau aku tak makan ubat ni,aku rasa umur aku tak panjang dah kot.Sebab aku bukan kena suspek jer,aku disahkan H1N1 positif.Ajal maut kan di tangan Allah.So aku bersyukur jugak la sebab umur aku masih panjang.

Hari 1st aku kena kuarantin tu memang tak boleh nak bangun(malas ader sikit).Badan lemah jer.Dah la sakit kepala,demam,batuk,selsema pastu sakit kat dalam badan,combo aku dapat.Ubat ni memang kuat.Hari ke 2 jer aku dah tak demam,tapi aku mintak keluar,nurse tak bagi.Nurse pun baik2+ suwip..hehe..So aku tak kisah kena kuarantin lama2.

So,selama seminggu aku kena kuarantin,nurse2 dari PKU ni la yang datang check aku.Sehari dua kali.Baik btul nurse2 nie,kredit untuk diorang.Tapi bayang la seminggu duduk sorang2,dah macam gila meroyan aku rasa.Berbekalkan lappy aku berjenama HP dengan Ram 3gig dengan di installkan Counter Strike dan PES 2006(PES 2009 grafic tak cukup ;p) aku meneruskan hidup aku di bilik kuarantin tu.Hahaha..

Tapi sekarang dah ok dah.Lepas kuarantin seminggu tu aku dah sembuh.Syukur ke hadrat Illahi.So.kalau korang kena H1N1,jangan takut sebab sakit ni ader penawar.



p/s: Nurse suwip,baik,lemah lembut+makan free seminggu..Best!!!

p/s: Selsema burung,abis semua ayam2 dgn burung2 kene bunuh tapi selsema babi kenapa babi tak kena bunuh?Just curious..

26 comments:

intan izani said...

la siannye
nasib panjang umur ko eh~

black_mel said...

intan izani:haha..yup2..nasib baik..klau x,xde la blog nie..

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

alamak~!
terjangkit lak kang

laaarrriiii~!!!

cik EPAL said...

uihhh...tak nak lah bunuh..nanti berjangkit karang..muehehe

black_mel said...

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ :haha...xpe..ubat ader sebijik lg..nk?;p

black_mel said...

cik EPAL :erk??xpe cik epal..ader ubat..leh sembuh...kill me..;p

NiNa' said...

syukor.. maseh panjang umornye..
mesti lega sgt kan lpas da baek..
jadi org 1st? ish.. ish... kalau la nina... pasti blurr je... aisey,...

ape2 pun alhamdulillah..slamat kay~

black_mel said...

NiNa' :yup...alhamdulillah sembuh...thnx..

++***hana zaty**++ said...

alhamdulillah.....mel sudah smbuh~~
law x sape nk jenguk2 blog hana~~~

heheee~~~

**sgt tkot kne h1n1 dlu sbb dok ulang alik kt airport**huhu~~

p3perak said...

erk??
cmne la leh terlibat dgn sakit ni??
de family or kwn2 yg kena H1N1 ke
b4 kamu kena tu??

diDEN™ said...

kuatkan semangat!!..

[From diDEN]

black_mel said...

++***hana zaty**++:haha..xpe..dr hana kan ader...hehe...tp syukur jgk la dh sembuh..

black_mel said...

p3perak:takde...tp mybe kne dalam bas nak balik johor tu kot..sbb org terdekat xde yang kene..

black_mel said...

diDEN™:hehe...yup..dh sembuh,..

sukiminna said...

alhamdulillah..segalanya sudah kembali reda..panjang umur

black_mel said...

sukiminna:yup..syukur alhamdulillah..

DilOt said...

gambate!!!!

betul ke...ah lantakla...ko anggap je betul ye perkataan tu..

black_mel said...

DilOt:ganbate la..berusaha..hehe..ape kene mengena lak dgn H1N1..haha..

Yanmie said...

alahai...tp xpelah syukur now dh sembuh...nasib baik ada lappy dan nurse2 yg kiut tu..xdelah mati kutu kt dlm tu..haha

black_mel said...

Yanmie:haha..yup2..klau x,mmg boring sgt2..

Rabiatul Adawiyah said...

alhamdulillah.. nasib baik awak dah sihat.. inilah first blog saya dapat info pasal H1N1.. live gitu.. So, jaga la kesihatan..

:D

Putra Al-Maliki said...

dah sembuh ye.. alhamdulillah.. kuasa tuhan tiada bandingnya.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

black_mel said...

Rabiatul Adawiyah:yup..syukur alhamdulillah..dah sihat..

black_mel said...

Putra Al-Maliki:yup..ajal maut di tangan Allah...berserah kepada takdir..

Nikel Khor said...

dun play play lor...quarantine urself better

black_mel said...

Nikel Khor:serius lolz..but now already ok..