head

Nuffy

Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha


Hari ni 27 Nov 2009 macam aku dah baca kat entry blogger2 lain,aku pun nak ucapkan Selamat Hari Raya Korban kepada bloggers2 atau non bloggers yang terbukak blog aku ni.Penat juga aku suruh pakcik google cari gambar kambing.Last2 dapat la gambar kambing ni.Unik lak aku tengok tanduk dia.

Cakap pasal kambing ni,dulu arwah nenek aku ada bela kambing,tapi kambing dulu x manja macam kambing sekarang ni.Dulu x payah pun panaskan kambing nie.Biar jer kat kebun tu,x yah buat kandang 7 kaki lah,malam2 kene letak api bawah kandang la takut kambing sejuk,macam2 lah.Walaupun x buat benda2 tu,kambing arwah nenek aku tetap sihat,x tau la plak klau ader jenis2 kambing jer yang kena manjakan nie.

Hari Raya Haji ni bole ker korbankan kambing?selalu aku tengok lembu,unta,kerbau.Masa kecik2 dulu kan,rajin jugak la aku pegi tengok orang korbankan lembu kat kampung aku.Meriah btul.Tapi,sekarang ni,balik sembahyang jer,terus balik umah dah xde enjoy2 dalam hidup aku.Aku pernah kerja 3 tahun sebelum aku sambung belajar dan aku x pernah cuti mana2 perayaan yang boleh dapat gaji triple.Maybe aku seorang workaholic,x macam study,malas betul aku blajar2 nie.

Jadi,walaupun sekarang ni hampir setiap perayaan kat Malaysia ni,universiti aku cuti tapi pada aku dah xada erti perayaan.Hari ni semua family aku balik kat kg,aku tinggal kat penang.Aku dah x kisah sangat kalau raya x balik,family aku pun dah biasa sebab masa aku kerja dulu pun,diorg jer yang balik kg.

So,macam biasa hari nie aku beraya dengan television dan laptop aku ni.Dah panas dah ni,x tutup2.nasib baik buatan HP(hehe..saja nak bagitau nama laptop).Specialnya raya hari ni,kejap lagi ada Solat Jumaat.Susah nak dapat ni.Besar betul rahmat raya korban hari jumaat.


p/s:Something wrong happen bila hujan turun di Mekah dan Madinah 2,3 hari lepas dan sesetengah tempat banjir.Perkara yang jarang berlaku.

Hope itu hujan rahmat.Amin..

18 comments:

.:Fathiha Zainal:. said...

Heheh.. Cte psl kambing ea. =p
Hmm.. By the way, Wish u Salam AidilAdha.
Xfeel la raya kalau x blk kg.. Huhu..

black_mel said...

.:Fathiha Zainal:.haha...xbest lor balik raya...xde feel raya dh skrng nie...

DilOt said...

raya qurban ni, kalau pakat dengan sedare mare, buat qurban sesama keluarga, rasa seronok gakla..alang2 tu merapatkan silaturahim lagi dengan sedare mare...

black_mel said...

DilOt:yup..yang tu setuju..tp skrng nie mcm jarang org bt...lama x rasa kemeriahan tu..pakat2 asingkan daging korban kat dpn laman rumah..

.:Fathiha Zainal:. said...

Xbest blk raya?? Lor.. X blk kg, at least blk umah jmpe mak ayh n famly, ok wat. Heee..:D

black_mel said...

.:Fathiha Zainal:. :cuti sbln...jumpa lain kali pun bole..hehe...

[z@ck] said...

ada org buat korban kambing..
tok ak penah buat..
=P

black_mel said...

[z@ck]:owh....bole ek?baru aku tau..hehe..aku mcm was2 jgk..tp mcm pnah tgk org bt..

Liyana said...

selamat hari raya aidiladha...
wah, saya cop tanduk kambing tu if awak buat korban..hehe

btw, header yang simple, but nice...

black_mel said...

Liyana:thnx...haha...nk buat sup tanduk ker?;p

arang67 said...

slamat hari raye haji :)

black_mel said...

arang67:slmt hari raya

Mohd Ridzuan said...

Selamat Hari Raya

black_mel said...

Mohd Ridzuan::thnx Mohd Ridzuan..Selamat hari raya jugak..

zaza said...

mcm aku jer, huhu...
asal raye je xnmpk btg hidung...adoiii...
biar lah asal bahagia... ;D

black_mel said...

zaza:naper x balik?thn dpn balik tau,,

Tasya Zigy said...

itu kambing bandot atau kambing dongdot ya??? tanduknya gede bener deh... ya udah main ke blog ku ya sob

black_mel said...

Tasya Zigy :Not sure kambing apa..;p