head

Nuffy

Saturday, July 16, 2011

Jangan Masuk Alam Pekerjaan Andai Kita Belum Bersedia

Kalau diikutkan,hampir kesemua ipt di Malaysia ni tak mengira jenis kursus yang disertai mempunyai subjek Latihan Industri.Bagi aku, Latihan Industri ni boleh dikatakan persediaan kepada pelajar-pelajar yang akan melangkah ke alam pekerjaan.Banyak perbezaan kalau hendak dibandingkan dengan alam pekerjaan dan 1 perkara yang korang kena ubah adalah tabiat ataupun sikap.

Perkara utama ialah ketepatan waktu.Aku pernah cakap kat entry lepas kan? Nampaknya ada sesetengah pelajar dah terbawa-bawa sikap masa belajar dulu.Cakap memang bole "Alah,nanti aku dah keje,aku datang awal la bai". Cakap semua orang boleh buat,tapi ini tabiat bro,bukan senang nak berubah ibarat korang selalu makan guna tangan kanan kan?Cuba hari ni korang makan guna tangan kiri.Rasa boleh biasakan diri untuk percubaan kali pertama tak?Susah,kalau boleh tu memang korang hebat.


Yang kedua,buang sikap "Bayar macam student elaun tapi nak suruh buat kerja macam permanent staff". Korang tak rasa bangga ker bila boss korang bagi kepercayaan kat korang untuk melakukan tugasan seperti pekerja-pekerja permenent?Lagupun bukannya bos ko tu suruh ko buat kerja percuma.At least ada jugak elaun kalau nak dibandingkan dengan tempat praktikal yang lain.Masih ada tempat praktikal yang tidak memberi elaun praktikal kepada pelatih-pelatih mereka.Jadi kita harus bersyukur dengan apa yang ada.


Black Mel cakap:

Bila kita bergaul dengan budak yang tak matang,kita akan ikut jadi tak matang dan gunakan peluang yang ada untuk belajar sebanyak mungkin dan ilmu yang kita dapat diharap dapat dimanfaatkan pada masa akan datang..p/s:Kalau takut dilambung ombak,jangan berumah ditepi pantai.

1 comment:

NAJ HEBAT said...

mel.


aku pun dah masuk alam bekerja.
aku agak aku belum matang dan sedang meningkat matang.

:)