head

Nuffy

Sunday, June 12, 2011

Susahnya Nak Ubah Minda Orang


Musim cuti sekolah ni, ramai yang kawin dan bertunang. Ada suara-suara sinis cakap musim cuti sekolah adalah musim mengawan. Terpulang pada tanggapan masing-masing, tapi kalau diorang buat kenduri kahwin hari biasa atau hari bekerja, sapa nak datang?

Sebenarnya tadi aku berpelung untuk pergi ke majlis pertunang kenalan aku di Batu Pahat,Johor. Aku nak tengok jugak apa perbezaan majlis pertunangan orang Johor dan orang Pulau-Pinang.Tak ada apa sangat yang berbeza cuma jenis makan jer yang berbeza.

Lepas jer makan, duduk la bersembang-sembang dengan keluarga kenalan aku.Adalah pak uda, mak uda, pak long, mak long dan ramai lagi pak dan mak.Keluarga diorang memang meriah,sembang a.k.a mengumpat sedara mara, aku gelak sampai nangis-nangis.Pastu part ahli keluarga diorang kenal dengan aku dan member-member aku.So aku pun cakap aku berasal daripada Penang.

"PENANG?OWH ANAK MAMI JARUM LA NI" pastu keluar soalan-soalan dan kenyataan:
1)Mesti mak pakai gelang sampai siku.
2)Ambik lauk senteng(lipat) lengan baju tunjuk gelang.
3)Hidung mancung.
4)Cakap tangan angkat-angkat tunjuk gelang.

Lolz, aku rasa minda orang kita ni dah dipengaruhi oleh filem yang menunjukkan orang penang tu macam tu.Banyak tanggapan makcik tu yang salah walaupun aku tau dia bergurau TAPI, kenyataannya:

1)Tak semua orang yang duduk kat penang tu anak mami.
2)Tak semua mami-mami penang ni kaya raya sampai pakai gelang sampai ke bahu.
3)Dan kalau tak ada gelang banyak,buat apa nak senteng lengan baju tunjuk gelang.

Tapi apa-apa pun aku tak ambik hati sangat, sebab aku tau diorang bergurau, just nak bagitau dan satu yang aku belajar,minda kena sedia bila nak kawen, teruk bakal suami dia kena interview, merah padam muka dia kena sindir-sindir manja.Bahaya2..

p.s:Gambar google..bukan aku punya.

1 comment:

'AQILAH said...

hee dulu pun aku ingat, org penang tu ank mami :)