head

Nuffy

Thursday, May 13, 2010

Jangan Asyik Gaduh

Aku baru jer lepas tengok cerita Ipman 2,pendapat peribadi aku cerita ipman tu dia nak buat kita berfikir,tujuan asal dia,dia nak menunjukkan orang2 cina walaupun berlainan daerah atau puak,tapi diorang akan bersatu dan diorang menunjukkan kungfu mampu menyatukan kaum cina.
Begitu jugak dengan orang-orang indonesia,walaupun diorang ni selalu bergaduh,tapi diorang ada semangat patriotik yang tinggi.Semangat tersebut yang menyatukan diorang apabila hal-hal kedaulatan dan keistimewaan diorang di ganggu,tapi sering kali tindakan yang di ambil kurang bijak.
Bagaimana pulak orang2 Malaysia?Apa yang menyatukan orang-orang Malaysia?Tapi,aku nak tinggalkan persoalan tu untuk korang cari jawapannya sendiri.Ada benda lain yang dalam sedar atau tak telah menyatukan kita tanpa mengira darjat atau kedudukan?Sebenarnya solat adalah benda yang menyatukan umat islam tanpa mengira negara,pangkat atau darjat.Istimewanya umat Islam ini,kita mampu berdiri sama tinggi dan sebaris di saf yang tidak membezakan pangkat atau darjat.
Jadi,untuk apa kita bergaduh atau berasa bangga dengan apa yang kita ada?Kerana kita mampu berdiri sama tinggi,duduk sama rendah dan baring sama rata atas tiket umat Islam bersaudara.Kita sedar tentang perkara itu dan kita tahu Islam agama yang rasmi.

p/s:Setiap kali movie2 yang dihasilkan oleh orang2 barat atau orang2 bukan islam,diorang cuba untuk mengalihkan pandangan kita supaya kita kagum dengan bangsa diorang tapi,drama adalah drama dan realiti adalah realiti.

2 comments:

p3perak said...

Owhh.. ter-update gak akhirnya.. dah abis exam kan??

kungfu mampu menyatukan kaum cina.. solat juga mampu menyatukan umat Islam.. tp, kalau ada umat Islam sendri yg judge umat Islam lain pasal solat, relevan ke nak mendidik?? sedangkan Nabi pun mengajak org masuk Islam secara berhemah..

heheh.. bukan marah kamu, mel.. cuma mintak pendapat.. ada manusia tulis macam2 kat FB psl manusia lain yang kat stadium td tgok bdmintOn tak solat.. cara dia tulis kat wall langsung tak relevan.. sekian..

enyheartsdiamond said...

hyeee.. lama tidak bersinggahan di sini :)

org malaysia ni tah apa2.. cari gaduh ja taw..